Ukrajinka, Turkinja i Iranka dobitnice Nagrade ‘Olof Palme’ za 2023.

Marta Chumalo, Narges Mohammadi i Eren Keskin dobitnice su nagrade za rad na promoviranju ljudskih prava i sloboda u svojim domovinama.

Memorijalni fond Olofa Palmea odaje priznanje svake godine ljudima koji se bore za mir i razoružanje, protiv rasizma i ksenofobije (EPA)

Tri žene iz Ukrajine, Irana i Turske dobitnice su Nagrade “Olof Palme” za 2023. godine za rad na promoviranju ljudskih prava i sloboda u svojim domovinama.

Ukrajinka Marta Chumalo, Iranka Narges Mohammadi i Turkinja Eren Keskin nagrađene su za “napore u borbi za slobodu žena u vrijeme kada su ljudska prava ugrožena ratom, nasiljem i opresijom”, saopćio je Fond Olofa Palmea, prenosi Hina.

Psihologinja Marta Chumalo nagrađena je jer je bila među osnivačima nevladine organizacije Women's Perspectives, koja se bori za prava žena i protiv nasilja nad njima.

Novinarka Narges Mohammadi “bila je centralna osoba u borbi za prava žena i slobodu izražavanja u Iranu”, navodi fondacija.

Zbog toga je od 1998. godine bila više puta pritvorena.

Za mir i razoružanje, protiv rasizma i ksenofobije

Puštena je na slobodu u oktobru 2020. godine, da bi u novembru 2021. godine bila ponovo uhapšena van Teherana, kada je sudjelovala na odavanju počasti čovjeku ubijenom u protestima 2019. godine.

Advokatica za ljudska prava Eren Keskin nagrađena je jer se više desetljeća bori za žrtve diskriminacije u Turskoj, uključujući “etničke manjine, LGBTQI+ i izbjeglice”.

Fondacija ističe da je bila meta prijetnji smrću i krivičnog progona i da je bila zatvorena zbog svojih uvjerenja.

Nagrada će im biti dodijeljena 1. februara u Štokholmu.

Memorijalni fond Olofa Palmea, koji nosi ime bivšeg švedskog premijera ubijenog u februaru 1986. godine, odaje priznanje svake godine ljudima koji se bore za mir i razoružanje, protiv rasizma i ksenofobije.

Nagrada iznosi 100.000 američkih dolara.

Izvor: Agencije