Švedska pregovara sa SAD-om o bližoj vojnoj saradnji

Sporazum će stvoriti pravni okvir za prisutnost američkih snaga u Švedskoj i omogućiti još bližu saradnju nego što je omogućeno članstvom u NATO savezu.

SAD jeu švedski sigurnosni i odbrambeni partner - i bilateralno, i unutar NATO-a, navodi švedsko Ministarstvo odbrane (Reuters)

Švedska i Sjedinjene Američke Države počele su pregovore o stvaranju dubljih sigurnosnih veza u obliku sporazuma o odbrambenoj saradnji (DCA), objavila je švedska Vlada u ponedjeljak.

Sporazum DCA stvorit će pravni okvir za prisutnost američkih snaga u Švedskoj i omogućiti još bližu saradnju nego što je omogućeno članstvom u NATO savezu, navodi švedsko Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.

‘Amerika je najvažniji partner’

“Sjedinjene Američke Države najvažniji su švedski sigurnosni i odbrambeni partner – i bilateralno, i unutar NATO-a”, ističe Ministarstvo odbrane u Štokholmu.

Švedska je u maju, zajedno s Finskom, podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, no još uvijek čeka da zahtjev odobre Mađarska i Turska.

Izvor: Agencije