Ove godine broj hodočasnika na hadž kao prije pandemije

Saudijska Arabija će ukinuti ograničenja vezana uz COVID-19 za sezonu hadža 2023. i ugostiti broj hodočasnika kao prije pandemije.

Očekuje se da će sezona hadža započeti 26. juna 2023. godine (EPA)

Saudijska Arabija će ukinuti ograničenja vezana uz COVID-19 za sezonu hadža 2023. i ugostiti broj hodočasnika kao prije pandemije, saopćilo je Ministarstvo za hadž i umre Saudijske Arabije.

U 2019, posljednjoj godini prije izbijanja pandemije, oko 2,6 miliona ljudi obavilo je hadž, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Saudijska Arabija je dopustila samo ograničenom broju svojih stanovnika da obave hadž 2020. i 2021. godine, prije nego što je primila milion hodočasnika iz zemlje i inostranstva 2022. godine.

Sezona hadža počinje 26. juna

Ministarstvo hadža je u tweetu reklo da kraljevina neće uvoditi nikakva ograničenja za ovu sezonu, uključujući dobne granice.

Pristup je 2022. godine bio ograničen na hodočasnike u dobi od 18 do 65 godina koji su potpuno vakcinisani protiv korona virusa i nisu bolovali od hroničnih bolesti.

Očekuje se da će sezona hadža početi 26. juna 2023. godine.

Tokom godina Saudijska Arabija je potrošila milijarde dolara kako bi jedno od najvećih vjerskih okupljanja na svijetu učinila sigurnijim.

Izvor: Agencije