NI: Nesigurnost će oblikovati globalnu situaciju u 2023.

Dok se svijet približava kraju prve četvrtine 21. stoljeća, globalna stiuacija ostaje nestabilnija i nesigurnija nego u bilo kojem durgom trenutku novije historije, piše ‘National Interest’.

Godina 2023. obećava da će biti jedna od najizazovnijih višedecenijskom periodu, piše Marco Vicenzino za 'National Interest' (EPA - Ilustracija)

Dok se svijet približava kraju prve četvrtine 21. stoljeća, globalna situacija ostaje nestabilnija i nesigurnija nego u bilo kojem durgom trenutku novije historije.

Godina 2023. obećava da će biti jedna od najizazovnijih u višedecenijskom periodu, jer su u toku stalna previranja na tržištu.

Iako će inflacija možda biti stavljena pod kontrolu, ostat će iznimno visoka i udružena s neizbježnom globalnom recesijom, piše politički savjetnik i analitičar Marco Vicenzino za National Interest (NI).

Dodaje da su glavna pitanja koliko će duga i snažna recesija biti, ističući da će imati različite regionalne odgovore, koji će se općenito vrtjeti oko posljedica pandemije COVID-a i rata u Ukrajini.

“Može se reći da je Velika Britanija već u recesiji. Recesija će za Sjedinjene Američke Države vjerovatno biti kraća i manje teška nego za Evropu, čija su geografska blizina i tradicionalna energetska ovisnost direktno izloženi sukobu u Ukrajini. Kada Kina nauči živjeti s COVID-19 u 2023. godini, njena će se ekonomija oporaviti. Međutim, i dalje je pitanje kada i kako će upravljati virusom. Nadalje, postpandemijska oporavljena kineska potražnja mogla bi rezultirati većom inflacijom za zapadne države”, pojašnjava Vicenzino.

‘Najgore tek dolazi u Ukrajini’

Dodaje da rastući dug na tržištima u razvoju postaje uglavnom neodrživ.

“Godina 2023. riskira niz neplaćanja državnog duga, posebno u Africi, osim ako se ne pokrenu usklađeni i efikasni napori za restrukturiranje. Neposredno prije kraja 2022. godine Gana je u posljednjem trenutku postigla sporazum o pomoći s Međunarodnim monetarnim fondom [MMF]. Drugi će vjerovatno uslijediti 2023. godine Nadalje, investitori se moraju pripremiti za mogućnost smanjenja udjela na svojim posjedima”, piše Vicenzino.

Ističe da je, na geopolitičkom planu, nesretna realnost da najgore tek dolazi u Ukrajini u narednim sedmicama i mjesecima.

“Konkretno, Rusija se sprema za veliku ofanzivu u prvoj polovini 2023. godine, nakon što je regrutirala više od 200.000 novih vojnika u mjesecima koji su prethodili kraju 2022. godine. Nema na vidiku primirja u doglednoj budućnosti, jer nema povjerenja, volje ili podsticaja za ozbiljne pregovore u ovom trenutku”, ističe.

“Za ruskog predsjednika Vladimira Putina ovaj sukob je egzistencijalna kriza i posvećen je tome da svojim snagama pruži sve što im je potrebno za pobjedu u Ukrajini. Štaviše, Putin smatra da je vrijeme na njegovoj strani i da može povlačiti rat u nedogled. Nastoji iscrpiti zapadnu političku solidarnost i strpljenje javnosti tokom vremena kroz umor Ukrajine. Međutim, moral ruskih trupa i pristup resursima predstavljaju velikee izazove za Putina u potrazi za pobjedom, koja još uvijek nije jasno definirana”, dodaje Vicenzino.

Frontovi oko Tajvana i Južnog kineskog mora

Podsjeća da je, tokom nedavne posjete Washingtonu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osigurao većinu onoga što je tražio za 2023. godinu, uključujući sofisticirani odbrambeni raketni sistem Patriot.

“Kao glavni vojni finansijer Ukrajine, SAD će u prvoj godini sukoba izdvojiti blizu 100 milijardi dolara. Međutim, čelnici nedavno inauguriranog Zastupničkog doma [Kongresa], pod kontrolom republikanaca, dali su do znanja da nema više ‘bjanko čekova’ za Ukrajinu. Iako se finansiranje iz SAD-a neće zaustaviti u 2023. godini, vjerovatno će usporiti i biti predmet veće kontrole prije isplate”, piše Vicenzino.

Dodaje da će u 2023. godini tenzije između SAD-a i Kine ostati opasno visoke na nekoliko frontova, posebno oko Tajvana i Južnog kineskog mora – što u velikoj mjeri uključuje pomorske zahtjeve i teritorijalne sporove.

Iako obje strane žele izbjeći direktnu konfrontaciju, stalna politika visokog rizika mogla bi rezultirati nezgodom s neželjenim posljedicama.

“Nedavno se zamalo desio sudar američkog i kineskog aviona – između kojih je bilo samo tri metra razmaka – u Južnom kineskom moru, što je moglo izazvati oružani sukob i promijeniti tok historije. Ovaj incident, i slični prethodni, naglašava nužnu potrebu za efikasnijom komunikacijskom linijom između SAD-a i Kine, sličnoj onoj koja je postojala između SAD-a i Sovjetskog saveza tokom Hladnog rata”, piše Vicenzino.

“Malo je vjerovatno da će se stalna prijetnja kineske invazije na Tajvan materijalizirati 2023. godine. Kina trenutno nema sposobnost za efikasnu invaziju. Osim toga, ekonomske posljedice za Kinu i svijet bile bi katastrofalne. Pogrešna invazija Rusije na Ukrajinu pruža vrijedne lekcije. Na kraju krajeva, Zapad možda nije tako podijeljen ili u brzom padu kao što su kineski lideri ranije sumnjali.”

Kina se još nije ‘oslobodila’ COVID-19

Smatra da bi kineski predsjednik Xi Jinping vjerovatno blokirao, ali ne i izvršio invaziju na Tajvan ako bi se osjećao sve više izazvanim od SAD-a ili ako bi politički pomak ka nezavisnosti Tajvana krenuo nepovratnim kursom.

“Daljnje posjete američkih političkih lidera Tajvanu, poput putovanja bivše predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi u augustu 2022.  godine, mogle bi Kini pružiti izgovor za blokadu i dodatno pomjeriti linije pritiska na Tajvan u kinesku korist”, ističe Vicenzino.

Dalje navodi da bi predsjednički izbori na Tajvanu 2024. godine mogli predstavljati potencijalnu krizu ako pozivi na nezavisnost eskaliraju.

“U osnovi, američki i kineski lideri moraju se redovnije angažirati i učinkovitije upravljati odnosom. Ako to ne učine, to će imati strašne posljedice na globalnom nivou”, piše.

Podsjeća da je u 2022. godina COVID-19 u velikoj mjeri stavljen pod kontrolu, dodajući da u 2023. godini Kina riskira da uspori ovaj napredak, zbog nedostatka transparentnosti u pogledu brzog širenja korona virusa na domaćem tržištu, kao rezultat naglog okončanja njene katastrofalne politike nultog COVID-19.

Prijetnja pojavom varijante otporne na vakcine ostaje stvarna, upozorava.

Šta mogu Saudijska Arabija i Rurska?

“U pokušaju da sačuva obraz i očuva vlast, rukovodstvo Komunističke partije [Kine] pokazuje isto neodgovorno ponašanje kao tokom početne epidemije COVID-19, početkom 2020. godine. Već gubi ogroman kredibilitet kod kuće zbog neuspjeha da kontrolira pandemiju i prateći narativ”, pojašnjava.

Na geopolitičkom frontu, piše Vicenzino, druge velike žarišne tačke koje i dalje prijete globalnoj stabilnosti u 2023. godini uključuju stalnu nestabilnosti i opasnu politiku visokog rizika u Zaljevu između Irana i Saudijske Arabije i ključnog garanta njene sigurnosti, SAD-a.

Nadalje, navodi on, slabe granice Indije s Pakistanom i Kinom ostaju stalne žarišne tačke na kojima obične razmirice mogu dovesti do ozbiljnog oružanog sukoba u svakom trenutku.

“Godina 2023. će također svjedočiti sve većem utjecaju srednjih sila koje oblikuju geopolitiku na regionalnom nivou s redovnim globalnim implikacijama. Konkretno, to su Saudijska Arabija i njena sposobnost određivanja međunarodnih cijena energije i sposobnost Turske da utječe na rat u Ukrajini”, zaključuje Vicenzino.

Izvor: Agencije