Izraelski ministar naredio uklanjanje palestinskih zastava

Etamar Ben-Gvir je u saopćenju ocijenio kako je mahanje palestinskom zastavom ‘čin podrške terorizmu’.

Izraelski zakon ne zabranjuje isticanje palestinskih zastava, ali snage policije i vojske imaju pravo ukloniti ih u slučajevima kada smatraju da postoji opasnost po javni red i sigurnost (Reuters)

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir naredio je policiji da ukloni palestinske zastave iz javnih prostora, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ben-Gvir je u saopćenju u nedjelju navečer ocijenio kako je mahanje palestinskom zastavom “čin podrške terorizmu”.

“Oni koji krše zakon mašu terorističkim zastavama, podstiču terorizam, pa sam naredio skidanje zastava koje podržavaju terorizam iz javnog prostora da bi zaustavio huškanje protiv Izraela”, rekao je on.

Oslobođeni zatvorenik

Direktiva izraelskog ministra za nacionalnu sigurnost uslijedila je nakon što je prošle sedmice palestinski zatvorenik, koji je osuđen za ubistvo izraelskog vojnika 1983. godine, mahao palestinskom zastavom na dobrodošlici u svom selu na sjeveru Izraela, nakon što je pušten iz zatvora, navodi Reuters.

Izraelski zakon ne zabranjuje isticanje palestinskih zastava, ali snage policije i vojske imaju pravo ukloniti ih u slučajevima kada smatraju da postoji opasnost po javni red i sigurnost.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada