Erdogan: Turska nastoji pomiriti ruske i ukrajinske čelnike

Erdogan je rekao da Turska čini svoj dio u pronalaženju rješenja za rat Rusije i Ukrajine.

Erdogan: Trudimo se pomiriti Putina i Zelenskog (AP)

Turska je odlučna da pošalje žito i brašno u afričke zemlje preko crnomorskog žitnog koridora, izjavio je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, javlja agencija Anadolija.

“(Ruski predsjednik Vladimir) Putin mi je rekao: ‘Ja ću ti dati žito besplatno, a ti ga isporuči siromašnim afričkim zemljama’. A mi smo rekli dobro. Dobit ćemo ovo besplatno od vas. Hajde da to pretvorimo u brašno u našim fabrikama i pošaljemo u siromašne afričke zemlje”, rekao je Erdogan.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

Prvi brod koji je prevozio žito isplovio je 1. augusta prošle godine iz ukrajinske luke Odesa prema historijskom dogovoru.

‘Razgovaramo s Putinom i Zelenskim’

Turska je dobila međunarodne pohvale zbog svoje jedinstvene posredničke uloge između Ukrajine i Rusije, a više puta je pozivala Kijev i Moskvu da pregovorima okončaju rat.

Erdogan je rekao da Turska čini svoj dio u pronalaženju rješenja za rat Rusije i Ukrajine, za razliku od onih koji “pomažu trgovcima oružjem”.

“Ulažemo napore da postignemo mir u svijetu. Istog dana razgovaramo i s Putinom i (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskim. Trudimo se da vidimo kako da ih pomirimo”, dodao je turski predsjednik Erdogan.

Izvor: Agencije