Biden osudio ‘napad na demokratiju’ u Brazilu

Upad Bolsonarovih pristalica u brazilske institucije jako podsjeća na invaziju američkog Kapitola prije dvije godine od strane pristalica Donalda Trumpa.

Upad na hiljade demonstranata obučenih u žuto i zeleno u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču u glavnom gradu Braziliji, kulminacija je višemjesečnih napetosti (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden osudio je “napad na demokratiju” u Brazilu nakon što su pristalice bivšeg predsjednika i ekstremnog desničara Jaira Bolsonara u nedjelju upali u Kongres, predsjedničku palaču i Vrhovni sud te zemlje, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Biden je rekao kako se veseli nastavku suradnje s ljevičarskim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom koji je porazio Bolsonara u drugom krugu predsjedničkih izbora u oktobru prošle godine.

“Osuđujem napad na demokratiju i na miran prijenos vlasti u Brazilu. Brazilske demokratske institucije imaju našu punu podršku i volja brazilskog naroda ne smije biti potkopana”, naveo je Biden na Twitteru. Ranije u nedjelju Biden je rekao da je situacija u Brazilu “nedopustiva”.

Višemjesečne napetosti

Upad Bolsonarovih pristalica u brazilske institucije jako podsjeća na invaziju američkog Kapitola prije dvije godine od strane pristalica bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Upad na hiljade demonstranata obučenih u žuto i zeleno u Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču u glavnom gradu Braziliji, kulminacija je višemjesečnih napetosti nakon glasanja u Brazilu 30. oktobra.

Bolsonaro, Trumpov saveznik koji još nije priznao poraz, plasirao je lažnu tvrdnju da je brazilski elektronički sistem glasanja sklon prijevarama, što je potaknulo nasilni pokret poricatelja rezultata izbora.

“Osuđujem ovaj nedopustiv napad na brazilske vladine zgrade potaknut bezobzirnim zanemarivanjem demokratskih načela od strane demagoga Bolsonara”, napisao je na Twitteru američki senator Bob Menendez, predsjednik Odbora za vanjske poslove Senata.

“Dvije godine nakon 6. januara, Trumpova ostavština nastavlja trovati našu hemisferu. Zaštita demokracije i pozivanje na odgovornost zlonamjernih aktera je ključno.”

Domaći terorizam

Bolsonaro je odletio na Floridu 48 sati prije kraja svog mandata i nije bio na Lulinoj inauguraciji.

Zastupnik Joaquin Castro, demokrat u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma, rekao je za CNN da je Bolsonaro “u osnovi koristio Trumpovu knjigu kako bi nadahnuo domaće teroriste da pokušaju preuzeti vladu” i da je “opasan čovjek”.

“Sjedinjene Američke Države ne bi trebale biti utočište za ovog autoritarnog čelnika koji je inspirirao domaći terorizam u Brazilu”, rekao je Castro. “Trebalo bi ga poslati natrag u Brazil.”

Izvor: Agencije