Zašto Washington strahuje od ‘odbrambenog partnerstva’ Rusije i Irana?

CIA je izrazila bojazan da bi moglo doći do potpunog odbrambenog partnerstva između Rusije i Irana, što smatra prijetnjom za iranske susjede.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i vrhovni vođa Irana Ali Khamenei (EPA)

Dr. Khalil al-Anani, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa, izjavio je, prilikom gostovanja u emisiji Iza vijesti Al Jazeere Arabic, kako postoje velike šanse da dođe do rješavanja iranskog nuklearnog pitanja s ciljem da se zabiju klinovi između Moskve i Teherana u kontekstu zbližavanja dvije države.

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) izrazila je bojazan da bi moglo doći do potpunog odbrambenog partnerstva između Rusije i Irana, što smatra prijetnjom za iranske susjede, posebno za Izrael.

Direktor CIA-e William Burns izjavio je da je njegova zemlja zabrinuta zbog mogućnosti da Moskva pruži tehničku i vojnu podršku Teheranu, u zamjenu za to da Iran opskrbi Rusiju bespilotnim letjelicama u njenom ratu protiv Ukrajine.

Burns je rekao da Sjedinjene Američke Države snose odgovornost za zbližavanje Irana i Rusije te da moraju kriviti sebe što su na ovaj ili onaj način doprinijele pomaku u odnosima između Teherana i Moskve, budući da su zamrznule iransko nuklearno pitanje i nametnule izolaciju Rusiji zbog trenutnog rata u Ukrajini.

Burns smatra da je odnos između Moskve i Teherana prerastao iz strateškog partnerstva u strateško savezništvo diktirano međunarodnim okolnostima. Takvo savezništvo izaziva zabrinutost među Amerikancima, koji strahuju da bi se Iran mogao pretvoriti u utjecajnu regionalnu silu zahvaljujući vojnoj podršci, što može ugroziti američke interese, ali i interese njihovih saveznika u regiji, posebno Izraela.

Al-Anani, istraživač u Arapskom centru u Washingtonu, smatra da su Amerikanci napravili pogrešne računice kada su podržali Kijev naprednim oružjem, misleći da će se Rusija povući sa ukrajinske teritorije. Međutim, dogodilo se to da su Rusi pribjegli upotrebi iranskih bespilotnih letjelica koje su napravile razliku u ukrajinskom ratu tokom posljednjih mjeseci.

Izrael i pokušava udaljiti Rusiju od Irana

S druge strane, dr. Fatima al-Samadi, viša istraživačica u Al Jazeerinom centru za studije i stručnjakinja za iranska pitanja, isključila je mogućnost da odnos između Moskve i Teherana dosegne nivo “potpunog strateškog partnerstva”. Prema njenom mišljenju, samo je napravljen pomak u obliku i prirodi ovog odnosa, te kako je došlo do podudaranja političkih stavova čelnika dviju strana, s obzirom na to da pozivaju na promjenu načina upravljanja svijetom.

Al-Samadi je argumentirala svoje navode time da je Iran svjestan da partnerstvo s Rusijom nije dovoljno za okončanje zapadnih sankcija koje su mu nametnute i za izlazak iz ekonomske krize. Pored toga, Izrael s vremena na vrijeme izvodi napade protiv Sirije, što čini naočigled Rusa. Prema tome, Moskva neće dati relacijama s Teheranom jednak značaj koji daje odnosima s Izraelom i neće žrtvovati svoje interese radi Iranaca.

Gošća emisije Iza vijesti predviđa da će Teheran odustati od, kako je to nazvala, strateškog strpljenja u slučaju da pregovarački proces o iranskom nuklearnom programu propadne, a ta bi faza bila teška za zemlje regije, rekla je.

Povodom izjava izraelskog ministra vanjskih poslova Eli Cohena o zaokretu u politici Tel Aviva prema Moskvi, Al-Smadi je naznačila da se Iranci plaše toga, jer je cilj odvući Rusiju od njih. Stoga očekuje da će se nastaviti, kako je to nazvala, rat u sjeni između Tel Aviva i Teherana.

Sa svoje strane, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa potvrdio je da Izrael nastoji umiriti strahove Rusije zbog podrške Tel Aviva Kijevu, ali tim potezom također želi udaljiti Moskvu od Teherana.

Izvor: Al Jazeera