Protesti u Brazilu: Pristaše Bolsonara upale u Kongres i Predsjedničku palaču

Bolsonarove pristaše protestuju protiv povratka na vlast ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve.

Napad na institucije Brazila podsjeća na invaziju pristaša bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na američki Kapitol 6. januara 2021. (EPA)

Hiljade pristaša bivšeg brazilskog krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara upale su u nedjelju u glavna mjesta političke moći u glavnom gradu Braziliji – Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palaču Planalto – uzrokujući veliku štetu, objavili su lokalni mediji.

Bolsonarove pristaše protestuju protiv povratka na vlast ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silve, koji je porazio Bolsonara u drugom krugu predsjedničkih izbora 30. oktobra prošle godine. Lokalni mediji procjenjuju da u protestima sudjeluje oko 3000 ljudi, prenosi Hina.

(EPA)

Na televizijskim snimkama vidi se kako demonstranti razbijaju namještaj unutar Vrhovnog suda i Kongresa, u napadu na institucije koji podsjeća na invaziju pristaša bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na američki Kapitol 6. januara 2021.

Mnogi demonstranti osporavaju rezultate izbora 30. oktobra na kojima je ljevičar Lula da Silva pobijedio Bolsonara. Bivši predsjednik učestalo je dovodio u pitanje, bez dokaza, vjerodostojnost elektronskog sistema glasanja u zemlji, a mnogi njegovi okorjeli pristaše vjeruju mu.

(EPA)

Bolsonaro je iz Brazila otišao na Floridu 48 sati prije isteka svog mandata.

Lula, koji je dužnost predsjednika preuzeo 1. januara, za vikend je bio u Sao Paulu i na turneji po unutrašnjosti države.

Lulina Radnička stranka zatražila je od ureda glavnog javnog tužitelja da naredi snagama javne sigurnosti da djeluju u obuzdavanju demonstranata.

Izvor: Agencije