Kamion se zabio u ožalošćene pred krematorijem u Kini, 17 poginulih

Ožalošćeni su ostavljali svijeće i hranu uz cestu, uobičajen ritual za pokojnike, dok su čekali da sljedeći dan pristupe krematoriju.

Nesreća se dogodila nešto poslije ponoći (16 sati GMT) u selu Taolingu, tridesetak kilometara jugoistočno od grada Nanchanga

Kamion se zabio u grupu ožalošćenih ljudi koji su čekali pred krematorijem u jugoistočnoj Kini, pri čemu je poginulo 17, a ozlijeđeno 22 ljudi, objavila je državna novinska agencija Xinhua u nedjelju, prenosi Hina.

Nesreća se dogodila nešto poslije ponoći (16 sati GMT) u selu Taolingu, tridesetak kilometara jugoistočno od grada Nanchanga u pokrajini Jiangxi.

Novinska agencija citirala je izjave stanovnika da su ožalošćeni čekali ispred prepunog krematorija. Navodno su ostavljali svijeće i hranu uz cestu, uobičajen ritual za pokojnike, dok su čekali da sljedeći dan pristupe krematoriju.

Uzrok nesreće se istražuje, javila je Xinhua. Mnoge žrtve bile su iz Taolinga.

Slaba vidljivost

Otprilike sat vremena nakon što su se pojavile vijesti o nesreći, saobraćajna policija okruga Nanchang izdala je putne savjete vozačima rekavši da je u tom području “maglovito vrijeme”.

“Vidljivost je slaba, što lako može izazvati saobraćajne nesreće”, navodi se u saopštenju.

“Molimo vas da obratite pažnju na svjetla za maglu… usporite, vozite pažljivo, držite siguran razmak od automobila ispred, izbjegavajte pješake, nemojte mijenjati saobraćajne trake i preticati”, dodaje se.

Saobraćajne nesreće su česte u Kini zbog nedostatka strogih sigurnosnih kontrola.

Izvor: Agencije