Izrael ukinuo dozvolu za putovanje palestinskom ministru vanjskih poslova

Sadašnja vlada premijera Benjamina Netanyahua zauzela je oštar stav prema Palestincima samo nekoliko dana od preuzimanja dužnosti.

Riad Malki se vraćao sa inauguracije brazilskog predsjednika kada je obaviješten da mu je Izrael poništio dozvolu za putovanje (EPA)

Palestinski ministar vanjskih poslova Riad Malki saopštio je danas da mu je Izrael poništio dozvolu za putovanje, u okviru niza kaznenih mjera protiv Palestinaca koje je nova izraelska ultradesničarska vlada objavila prije nekoliko dana.

Malki je u saopštenju naveo da se vraćao sa inauguracije brazilskog predsjednika kada je obaviješten da mu je Izrael poništio dozvolu za putovanje, koja omogućava najvišim palestinskim zvaničnicima da putuju i izlaze sa okupirane Zapadne obale, za razliku od običnih Palestinaca, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Izraelska vlada je u petak odobrila mjere za kažnjavanje Palestinaca u znak odmazde zbog usvajanja rezolucije pred Generalnom skupštinom UN-a kojom se od Međunarodnog suda pravde traži da iznese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija i da svoje mišljenje o izraelskoj okupaciji.

Desničarska vlada

Odluka naglašava oštru liniju koju je sadašnja vlada premijera Benjamina Netanyahua, zauzela prema Palestincima samo nekoliko dana od preuzimanja dužnosti.

Palestinci su osudili ukidanje Malkijeve dozvole, rekavši da bi Izrael trebalo da bude “kažnjen zbog kršenja međunarodnog prava”.

AP nije zasad dobio potvrdu izraelskih zvaničnika.

Netanyahu je rekao danas na sastanku svog kabineta da su uvedene mjere usmjerene protiv “ekstremnih antiizraelskih” koraka u UN-u.

Vladin kabinet za sigurnost odlučio je u petak da Izrael konfiskuje 39 miliona dolara prihoda od poreza prikupljenih u ime palestinske vlasti i da ta sredstva prebaci u program kompenzacije porodicama izraelskih žrtava napada s palestinske strane.

Izvor: Agencije