XBB.1.5 bi mogao postati prevladavajuća varijanta korona virusa u Evropi

Stručnjaci još uvijek raspolažu sa vrlo malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta korona virusa uzrokuje.

Nova varijanta korona virusa otkrivena u oktobru vrlo brzo se proširila na sjeveroistoku SAD-a (EPA)

Varijanta novog korona virusa XBB.1.5 mogla bi se u narednim sedmicama proširiti u Njemačkoj i ostatku Evrope i postati dominantna varijanta, rekao je u subotu njemački epidemiolog.

Ta varijanta prisutna je u gotovo polovici broja novozaraženih u SAD-u.

“Možemo s određenom sigurnošću prognozirati da će ta varijanta prevladati i u našoj zemlji”, rekao je Hajo Zeeb s Instituta Leibnitz za prevenciju, istraživanje i epidemiologiju u Bremenu, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Prema njegovim riječima, XBB.1.5 se susreće s gubitkom imuniteta kod ljudi koji su se vakcinisali ili preboljeli bolest prije dosta vremena.

Nedovoljno podataka o novom soju

Dodaje, međutim, da je trenutno broj poznatih slučajeva varijante XBB.1.5 u Njemačkoj vrlo nizak te da nema potrebe razmatrati nove mjere.

Varijanta otkrivena u oktobru vrlo brzo se proširila na sjeveroistoku SAD-a i od sredine decembra je postala dominanta u tom dijelu zemlje, dok je u ostalim dijelovima manje prisutna.

Vrlo je malo informacija o težini bolesti koju ta varijanta uzrokuje, rekao je Richard Neher, voditelj istraživačke grupe za evoluciju virusa i bakterija na Univerzitetu u Baselu, no procjenjuje da nije značajnije različita od drugih varijanti po tom pitanju.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach izrazio je zabrinutost zbog nove varijante, ali i nadu da će Nijemci prebroditi zimu prije nego se varijanta proširi.

 

Izvor: Agencije