U Iranu pogubljene još dvije osobe uhapšene tokom protesta

Iran je četvrti mjesec poprište masovnih protesta izazvanih smrću 22-godišnje Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru sredinom septembra.

Od početka protesta iranske vlasti su pogubile četiri uhapšene osobe (EPA)

Evropska unija “zgrožena je” viješću o pogubljenju Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija, koji su uhapšeni i osuđeni na smrt zbog povezanosti s masovnim protestima koji u Iranu traju mjesecima, rekla je u subotu glasnogovornica šefa diplomatije EU-a Josepa Borrella.

EU, koja osuđuje “najnoviji znak nasilne represije nad protestima”, “još jednom poziva iranske vlasti da odmah prekinu praksu izricanja i izvršenja smrtnih kazni protiv demonstranata, koja je za svaku osudu” te da “bez odgode ponište već izrečene smrtne kazne” za osobe koje su sudjelovale u protestima, stoji u objavi glasnogovornice Nabile Massrali.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je da se pojača pritisak Evropske unije na Teheran.

Vlasti Irana pogubile su u subotu Karamija (22) i Hosseinija (39) koji su uhapšeni u novembru tokom protesta u gradu Karaju i osuđeni na smrt zbog optužbi za ubistvo službenika iranskih snaga sigurnosti, prenosi agencija Anadolija.

Karami i Hosseini su uhapšeni u Karaju, nedaleko od Teherana, tokom protesta 3. novembra i optuženi su za ubistvo Rohullaha Ajamiana, pripadnika milicije u sastavu iranskih snaga.

Za to ubistvo optuženo je ukupno 16 osumnjičenih, od kojih je pet dobilo smrtne, a 11 dugotrajne kazne zatvora.

Vrhovni sud je nedavno odbacio smrtne presude za trojicu optuženih zbog propusta u sudskom postupku i naredio ponovno suđenje, dok su presude Karamiju i Hosseiniju potvrđene i oni su danas pogubljeni u Teheranu.

Masovni protesti

Iran je četvrti mjesec poprište masovnih protesta izazvanih smrću 22-godišnje Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru sredinom septembra. Od početka protesta iranske vlasti su pogubile četiri uhapšene osobe, uključujući i jutros pogubljene Karamija i Hosseinija.

Mohsen Shekari (23) prvi je obješen 8. decembra Teheranu, a četiri dana kasnije javno je pogubljen i Majidreza Rahnavard (23) u svom rodnom gradu Mashadu.

Shekari je optužen za remećenje društvenog reda i sigurnosti u Teheranu, dok je Rahnavard optužen za ubistvo dvojice pripadnika Basijija u Mashhadu.

Pogubljenja u Iranu izazivaju oštre kritike i osude od strane grupa za ljudska prava, kao i Ujedinjenih nacija i zapadnih zemalja.

Izvor: Agencije