Manjak vode u turskim gradovima zbog teške suše

Padavine su u periodu od 1. oktobra 2022. do 3. januara 2023. opale za 31 posto u odnosu na prethodni isti period u cijeloj državi.

Istanbul, grad s više od 16 miliona ljudi, najteže je pogođen među glavnim urbanim centrima Turske (Reuters)

Nedovoljna količina padavina izazvala je tešku sušu širom Turske, posebno u gusto naseljenim zapadnim i sjeverozapadnim regijama, pokazuju podaci na koje se poziva agencija Xinhua, prenosi Fena.

Padavine su u periodu od 1. oktobra 2022. do 3. januara 2023. opale za 31 posto u odnosu na prethodni isti period u cijeloj državi, saopćila je turska državna meteorološka služba.

Istanbul najteže pogođen

Sa slabljenjem padavina od 51,8 posto u poređenju sa sezonskim normama, Istanbul, grad s više od 16 miliona ljudi, najteže je pogođen među glavnim urbanim centrima Turske.

Istanbulska gradska vlada objavila je u petak kako je akumulacija brane Alibeykoy, jednog od primarnih izvora vode ove turske metropole, ozbiljno pogođena, dosegnuvši samo 18,29 posto svog kapaciteta.

Ankara, glavni i drugi po veličini turski grad, zabilježila je pad padavina od 36,4 posto, a egejski lučki grad Izmir 41,7 posto, pokazali su podaci meteorološke službe. Konya, u centralnoj Anadoliji, zabilježila je pad od 50,3 posto.

Upozorenja poljoprivrednika

Čak je i crnomorska regija na sjeveru, tradicionalno područje s najvećim padavinama, zabilježila pad od 17,6 posto, pokazuju podaci.

U nedavnoj video izjavi, zvaničnici sindikata poljoprivrednih komora Turske naveli su da u 60 gradova od svih 81, padavine nisu bile dovoljne za zadovoljavanje poljoprivrednih potreba, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije