Izvestia: Posejdon, strašno rusko oružje, testira se u 2023. godini

Posejdon je u stanju pogoditi obalne mete na Atlantskom, Indijskom i Tihom okeanu.

Supermoćni torpedo Posejdon (TASS)

U jesen prošle godine, mnogi zapadni mediji izvještavali su o podvodnom dronu Posejdon, koji je opremljenom termonuklearnom bojevom glavom, opisujući ga kao sredstvo koje bi Moskva mogla koristiti da terorizira svijet.

U članku koji je objavio ruski list Izvestia, Dmitrij Kornev kaže da se takvom torpedu lansiranom s podmornice ili aviona ne može ući u trag, kao i da je teško predvidjeti šta bi iz toga moglo proizaći. Pojašnjava da je Rusija počela raditi na razvoju projekta uspostavljanja četvrte komponente snaga nuklearnog odvraćanja, pored projektila, bombi i torpeda, još od kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka.

Kornev je dodao da je napredak koji je Rusija postigla u oblasti nuklearne energije, kompjuterskih sistema upravljanja i nauci o materijalima omogućio da počne sa implementacijom Projekta 627 za nuklearne podmornice, imajući u vidu da su Državni raketni centar Makejev i Projektni biro za brodogradnju Rubin počeli radove na realizaciji projekta poznatog kao Posejdon kasnih osamdesetih godina.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, prema autoru, Rusija je uspostavila kompaktne nuklearne elektrane, što je otvorilo put za proizvodnju podvodnih vozila s neograničenim dometom. Sredinom 2000-ih započela je izrada prvih eksperimentalnih prototipova, uz testiranje pojedinih komponenti proizvoda.

Prema autoru, prvo uspješno poniranje eksperimentalnog prototipa podmornice B-90 Sarov desilo se u oktobru 2008. godine. Ruski TV kanal NTV emitirao je 2015. prezentaciju projekta Status-6 Posejdon čiji je namjena ”uništavanje važnih objekata za neprijateljsku ekonomiju u priobalnim područjima, te nanošenje štete njegovoj teritoriji stvaranjem zona radioaktivne kontaminacije velikih razmjera, kako ne bi bile pogodne za vojne, ekonomske i druge aktivnosti.”

Nakon toga, konkretno 2016. godine, američki mediji su prenijeli, pozivajući se na obavještajne podatke, da je s podmornice Sarov lansiran autonomni torpedo Kanyon na nuklearni pogon, poznat i kao Status-6 Posejdon, što je staro ime Projekta Posejdon, koji je dobio nešto kasnije, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio po prvi put u martu 2018. godine stvaranje podvodnog autonomnog vozila u Rusiji namijenjenog za uništavanje morskih i obalnih ciljeva.

Pored nuklearne trijade

Kornev napominje da je Posejdon podvodno robotsko vozilo na čamcu i pomorski robotski kompleks. Njegov razvoj se provodi pod vodstvom Centralnog projektantskog biroa MT Rubin (Sankt Peterburg).

Rusija trenutno provodi preliminarna ispitivanja na kompleksu Posejdon, koji je dizajniran za razvoj istraživačke nuklearne podmornice Belgorod, koja je opremljena sa šest ogromnih lansera. Očekuje se da će nekoliko prototipova Posejdon biti testirano 2023. godine. Moguće je da će svi neophodni testovi za podmornicu Posejdon i brod Belgorod biti završeni do 2025. godine.

Autor otkriva da je Rusija spremna da uspostavi novu četvrtu komponentu snaga nuklearnog odvraćanja i da u sastav flote uključi novu komandu koja će biti odgovorna za djelovanje, raspoređivanje, planiranje i upotrebu nove vrste nuklearnog oružja.

S obzirom na to da je domet Posejdona neograničen, u stanju je pogoditi obalna područja u Atlantskom, Indijskom i Tihom okeanu, a također se može koristiti i protiv više brodova u isto vrijeme.

Kornev na kraju zaključuje da se Posejdon može koristiti i u miroljubive svrhe, kao što su istraživačke misije. U isto vrijeme ističe da je uzvratni napad ispod vode u slučaju nuklearnog raketnog napada i dalje glavni zadatak Posejdona.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada