Indija domaćin virtuelnog samita više od 120 zemalja u razvoju

Samit će se baviti ključnim pitanjima kao što su uticaj pandemije COVID-19 širom svijeta, sukobom u Ukrajini koji smanjuje pristup i pristupačnost hrane, đubriva i goriva.

Upravljajući Grupom 20 vodećih bogatih zemalja i zemalja u razvoju 2023. godine, Indija će, kako se očekuje, iskoristiti priliku da postane istaknuta u globalnom donošenju odluka (Reuters)

Indija će sljedeće nedjelje, na početku svog ovogodišnjeg predsjedavanja Grupom 20 najvećih svjetskih ekonomija (G20), biti domaćin virtuelnog samita više od 120 zemalja u razvoju kako bi razmijenile stavove o ekonomskim problemima, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Beta.

Samit 12. i 13. januara će se baviti ključnim pitanjima kao što su uticaj pandemije COVID-19 širom svijeta; sukob u Ukrajini koji smanjuje pristup i pristupačnost hrane, đubriva i goriva; rastući dug i inflatorni pritisci koji uzimaju danak ekonomijama zemalja u razvoju – rekao je Vinay Kvatra, najviši sllužbenik indijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Indija nastoji, rekao je on, da obezbjedi zajedničku platformu za razmatranje zabrinutosti, interesa i prioriteta zemalja u razvoju i razmjenu ideja i rješenja problema.

“Indija će raditi na tome da obezbjedi da vrijedan doprinos partnerskih zemalja dobije dužnu pažnju na globalnom nivou”, rekao je on.

Prilika za isticanje u globalnom donošenju odluka

Upravljajući Grupom 20 vodećih bogatih zemalja i zemalja u razvoju 2023. godine, Indija će, kako se očekuje, iskoristiti priliku da postane istaknuta u globalnom donošenju odluka.

Upitan da li će na samitu učestvovati dugogodišnji rivali Indije – Kina i Pakistan, Kvatra je rekao novinarima da se pozivi upućuju u više od 120 zemalja i da će njegovo ministarstvo objaviti ko dolazi pošto one potvrde učešće.

On je odbacio ocjenu da “Glas globalnog južnog samita” sljedeće nedjelje znači da se Indija udaljava od starih asocijacija poput Pokreta nesvrstanih koji je koalicija uglavnom zemalja u razvoju.

Indija je 1961. bila jedan od osnivača Pokreta.

Izvor: Agencije