Vzglyad: Sukob s Rusijom vodi Evropu u samoubistvo

Ruske novine Vzglyad objavile su izvještaj u kojem upozoravaju da Evropa ponovno ide u pravcu ‘samoubistva’, jer ustrajava na nastavku sukoba s Rusijom.

Neki ruski stručnjaci smatraju da evropski čelnici ne mogu upravljati krizom bez intervencije SAD-a (Reuters)

Ruske novine Vzglyad objavile su izvještaj u kojem upozoravaju da Evropa ponovno ide u pravcu “samoubistva”, jer ustrajava na nastavku sukoba s Rusijom i nije u stanju upravljati svojim poslovima bez američkog nadzora.

U izvještaju se navodi da je Prvi svjetski rat započeo na taj način, jer su “zemlje Starog svijeta” ustrajavale na dominaciji svijetom, a zatim su ga ostavile u ruševinama. Sada, dodaje Vzglyad, gotovo stotinu godina kasnije, Evropa čini još jedno samoubistvo ulazeći u nepotreban i opasan sukob s Rusijom.

Novine su objavile da su prvi znakovi ovog samoubistva već vidljivi, a postali  su jedno od glavnih obilježja 2022.

Opasnosti koje nose sankcije

Kada je u pitanju utjecaj evropskih sankcija nametnutih Rusiji naprimjer na Austriju, izvještaj citira komentar Heinza Christiana Strachea, bivšeg austrijskog vicekancelara, koji je rekao da je rast cijena struje, plina i hrane nepobitna stvarnost od koje sve više ljudi pati. Ističe da sve teži ekonomski problemi ugrožavaju stabilnost razvojnog puta i prijete valom bankrota u narednim mjesecima.

U izvještaju se dodaje da isti rizici prijete i Evropskoj uniji, gdje su najviše stope inflacije zabilježene u baltičkim zemljama, dok je u Češkoj, koja je ove godine na čelu Evropske unije, inflacija dosegla rekordan nivo. Poljska, Rumunija, Slovačka, a također i Slovenija, suočavaju se s istim problemom, dodaje se u izvještaju.

Bez izuzetaka

Ekonomista Dmitry Ofitserov-Belsky kaže da su sankcije imale negativan učinak na sve evropske zemlje bez izuzetka, prenosi Vzglyad.

Belsky je dodao da su sankcije, naravno, pogodile i Rusiju. Uništile su niz proizvodnih lanaca, dovele do problema u nizu sektora povezanih sa Zapadom. Međutim, istakao je da je razlika u tome što Rusija nije željela i nije uvela sankcije, dok ih je Evropa izglasala i uvela, iako je bila svjesna dugoročnih i kratkoročnih posljedica ovog koraka.

Prema ruskom političkom i ekonomskom stručnjaku Ivanu Laizanu, kako dodaje list, “promjena tradicionalno pozitivne trgovinske bilance Evropske unije u negativnu zbog visokih troškova energije, kao i evropskih ograničenja u pogledu  izvoza u Rusiju, danas predstavlja glavno pitanje za Evropsku uniju.”

Lizan je objasnio da je EU uspjela djelomično preorijentirati opskrbne lance, ali i povećati prihode s drugih tržišta, ali da to nije dovoljno da nadoknadi gubitke uzrokovane smanjenjem vrijednosti ulaganja i gubitkom tržišta.

Razlozi

Kada je u pitanju “opcija samoubistva”, kako je naziva Vzglyad, za koju se opredijelilo vodstvo Evropske unije, ruski list kaže da iza toga stoje brojni razlozi, a jedan od najvažnijih je slabljenje učinka evropskih elita općenito.

Dmitri Ovtserov-Bilski objašnjava je da je evropski fokus posljednjih desetljeća bio usmjeren uglavnom na ono što se događa unutar Evrope, bez pridavanja važnosti događajima s kojima se suočava svijet izvan nje.

Dodao je da je “pogoršanje” efikasnosti Evrope posljedica podređenosti njene elite, koja se boji upravljati Evropom, u kontekstu njenih unutarnjih sukoba, bez američkog nadzora. Kao rezultat toga, ova elita ne želi napustiti svoju zonu komfora čak i ako to znači žrtvovanje nacionalnih interesa.

Ruski list navodi da pojedini ruski stručnjaci smatraju da ne postoji šansa za normalizaciju rusko-evropskih odnosa i zaustavljanje evropskog samoubistva sa sadašnjom generacijom evropskih političara, te kako ostaje nada da će doći nova generacija političara u Evropi s novim pozitivnim idejama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada