Video: Kaliforniju zahvatila snažna oluja ‘atmosferske rijeke’

Snažna pacifička oluja je drugi dan zaredom izazvala jake vjetrove, obilne kiše i snijeg te poplave i klizišta, deseci hiljada domova ostali su bez struje, a prijavljeno je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Čak 180.000 domova i poslovnih prostora je u četvrtak ostalo bez struje (Reuters)

Snažna pacifička oluja je drugi dan zaredom izazvala jake vjetrove, obilne kiše i snijeg te poplave i klizišta širom Kalifornije, deseci hiljada domova ostali su bez struje, a prijavljeno je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Oluju su potaknula dva preklapajuća fenomena – ogromna struja guste vlage u zraku, koja je došla iz oceana, nazvana i “atmosferska rijeka”, te rašireni sistem niskog pritiska uraganske snage, poznat kao “bomba ciklon”, prenosi Hina.

Udar ekstremnog zimskog vremena označio je treću i najsnažniju “atmosfersku rijeku” koja je pogodila Kaliforniju od početka prošle sedmice, s još najmanje dvije oluje koje se očekuju u sljedećih nekoliko dana.

Područje zaljeva San Francisco, glavni grad države Sacramento i okolno područje još su se oporavljali od velikih šteta od poplava kada je došlo do novog pljuska.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) predvidjela je raširenu količinu padavina sa snijegom u planinama Sierra Nevada i obalnim lancima južne Kalifornije, upozorivši na bujične poplave i klizišta  te olujne udare vjetra, koji “čupaju” stabla i blokiraju cestovni saobraćaj.

Vlasti su izvijestile o najmanje dvije smrti povezane s vremenskim prilikama, drvo koje se u noći srušilo na kuću usmrtilo je jednogodišnjeg dječaka, a 19-godišnja žena je poginula kada je njen automobil skliznuo sa djelomično poplavljene ceste.

Prema podacima portala Poweroutage.us, čak 180.000 domova i poslovnih prostora je u četvrtak ostalo bez struje.

Za stanovnike Kalifornije najnovija serija oluja ilustrira posljedice toplijih temperatura mora i zraka izazvanih klimatskim promjenama, stvarajući atmosferske riječne oluje sve učestalije i intenzivnije usred ekstremne, višegodišnje suše.

Guverner Gavin Newsom proglasio je u državi vanredno stanje u srijedu, a državni dužnosnici pozvali su građane Kalifornije da izbjegavaju putovanja.

Očekuje se da će kiša prestati u petak, rekao je Bob Oravec, meteorolog NWS-a, no prognostičari predviđaju još oluja u nadolazećim danima.

Izvor: Agencije