SAD uveo nove sankcije protiv dobavljača iranskih dronova za Rusiju

Američko ministarstvo finansija saopćilo je da je uvelo sankcije protiv šest direktora i članova uprave iranske kompanije Qods Aviation Industries (QAI).

Iran je ranije priznao da je isporučio bespilotne letjelice Rusiji, no tvrdi da se to dogodilo prije ruske invazije na Ukrajinu (AFP)

Sjedinjene Američke Države uvele su nove sankcije protiv dobavljača iranskih bespilotnih letjelica za koje je Washington rekao da su ih ruske snage koristile za gađanje civilne infrastrukture u Ukrajini.

Američko ministarstvo finansija saopćilo je da je uvelo sankcije protiv šest direktora i članova uprave iranske kompanije Qods Aviation Industries (QAI), poznate i pod nazivom Light Airplanes Design and Manufacturing Industries, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo finansija opisalo je Qods Aviation Industries (QAI), koji je pod američkim sankcijama od 2013. godine, kao ključnog iranskog proizvođača odgovornog za projektiranje i proizvodnju dronova.

“Nastavit ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo uskratili (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu oružje koje koristi za vođenje svog barbarskog i neizazvanog rata protiv Ukrajine”, poručila je saopćenjem ministrica finansija Janet Yellen.

Iran priznao da je isporučio dronove Rusiji

Iran je ranije priznao da je isporučio bespilotne letjelice Rusiji, ali da se to dogodilo prije ruske invazije koja je započela u februaru prošle godine.

Moskva je negirala da su njene snage koristile iranske bespilotne letjelice protiv Ukrajine.

Među osobama protiv kojih su uvedene sankcije je čelnik QAI-a i visoki dužnosnik u iranskom ministarstvu odbrane Sejed Hojatola Goreiš koji je “vodio iranska vojna istraživanja i razvojne napore te je odgovoran za dogovor Irana s Rusijom o opskrbi iranskih (dronova) za ruski rat u Ukrajini”, saopćilo je ministarstvo finansija.

Izvor: Agencije