SAD: Osnivač plaćenika Wagnera želi uzeti rudnike soli i gipsa u Bahmutu

Postoje naznake da monetarni motivi pokreću Rusiju i Prigožinovu opsjednutost Bahmutom, tvrdi zvaničnik Bijele kuće.

Prigožin vjerovatno namjerava dodatno motivirati osoblje Wagnera i stvoriti nove paravojne snage u pogrešnom pokušaju da preokrene stanje u Bahmutu, navodi se (Reuters)

SAD smatra da je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Jevgeni Prigožin, osnivač ruske Wagner grupe, zainteresiran za preuzimanje kontrole nad soli i gipsom iz rudnika u blizini grada Bahmuta koji je pod ukrajinskom kontrolom, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Postoje naznake da monetarni motivi pokreću Rusiju i Prigožinovu “opsjednutost” Bahmutom, rekao je dužnosnik novinskoj agenciji Reuters.

SAD je ranije optužio ruske plaćenike za iskorištavanje prirodnih resursa u Centralnoafričkoj Republici (CAR), Maliju, Sudanu i drugdje kako bi pomogli finansiranju rata Moskve u Ukrajini, što je Rusija odbacila kao “antiruski bijes”.

Od Wagnerovih snaga od gotovo 50.000 plaćenika, više od 4.100 je ubijeno, a 10.000 ranjeno u Ukrajini.

Od toga, više od 1.000 je ubijeno između kraja novembra i početka decembra u blizini Bahmuta, rekao je dužnosnik.

Institut za proučavanje rata (ISW) saopćio je u četvrtak da Wagnerova grupa vjerovatno treba nove snage zbog velikih gubitaka u Ukrajini, naročito bivših zatvorenika koji su pušteni iz zatvora u Rusiji i pristali se boriti uz obećanje da će time zaraditi pomilovanje.

Prigožin, kojeg su zapadne zemlje sankcionirale zbog njegove uloge u Wagneru, viđen je je u četvrtak kako se oprašta od bivših osuđenika koji su odslužili svoje ugovore u Ukrajini i pozvao ih da izbjegnu iskušenje da ubijaju kada se vrate u civilni život.

Šef Wagnera vjerojatno se angažirao u objavljivanju “navodnih pomilovanja kako bi se pojačala kampanja regrutiranja Wagner grupe u ruskim zatvorima”, tvrdi ISW.

Šienje uloge Wagnera u Ukrajini

Uz to, želi dati dodatna uvjeravanja za “80 posto osoblja grupe raspoređenog u Ukrajini kojima je obećana neka vrsta pravne zaštite, za nagradu za njihovo sudjelovanje u ratu”.

“Prigožin vjerojatno namjerava dodatno motivirati osoblje Wagnera i stvoriti nove paravojne snage u pogrešnom pokušaju da preokrene stanje u Bahmutu.”

Bijela kuća saopćila je krajem prošlog mjeseca da je Wagner grupa preuzela isporuku oružja iz Sjeverne Koreje kako bi pomogla ojačati ruske snage u Ukrajini, što je znak širenja uloge grupe u tom sukobu.

Plaćeničke snage su se prvi put javno pojavile tokom ruske invazije i aneksije Krima 2014. godine.

Zatim se od 2015. nadalje Wagner pojavljivao svugdje gdje je Rusija imala geopolitičke interese – prvo u građanskom ratu u Siriji na strani predsjednika Bashara al-Assada, zatim Libiji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju, među ostalim zemljama.

Prigožin, koji je odslužio devet godina zatvora u doba SSSR-a zbog pljačke i drugih zločina prije nego što je krenuo u posao tokom 1990-ih, prošle je godine priznao da se miješao u američke izbore i po prvi put priznao svoju ulogu u osnivanju Wagnera.

Izvor: Agencije