SAD šalje Moldaviji 30 miliona dolara zbog posljedica rata u Ukrajini

Agencija SAD-a za međunarodni razvoj saopćila je kako će Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih država Evrope, novac stići preko povjereničkog fonda Svjetske banke.

U Moldaviji je akutna energetska kriza pogoršana smanjenjem snabdijevanja iz Rusije (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su najavile 30 miliona dolara pomoći Moldaviji koja je pogođena posljedicama rata u susjednoj Ukrajini.

Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) saopćila je kako će Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih država Evrope, taj novac stići preko povjereničkog fonda Svjetske banke.

Moldavija će dobiti i nadoknadu za ranije kupovine struje, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Iz USAID-a je saopćeno kako je cilj pomoći ublažavanje posljedica energetske i ekonomske krize izazvane najprije pandemijom korona virusa, a zatim ratom u Ukrajini.

U Moldaviji, koja je primila veliki broj izb,eglica, akutna energetska kriza je pogoršana smanjenjem snabdijevanja iz Rusije, od čijeg plina je zavisila u potpunosti.

Povezanost energetskih sistema

Uz to, naglo rastuća inflacija izazvala je zabrinutost da građani Moldavije neće moći platiti zimske račune za električnu energiju.

Posljednjih mjeseci rusko gađanje objekata energetike u Ukrajini je izazvalo nestanke struje i širom Moldavije, jer su sistemi dvije države povezani još iz sovjetskog doba.

Moldavija sada traži bliže veze sa Zapadom, a u junu je, kao i Ukrajina, dobila status kandidata za prijem u Evropskoj uniji.

USAID je saopćio kako je od februara SAD dao Moldaviji 320 miliona dolara hitne pomoći.

Uz to su prošle godine na donatorskim konferencijama prikupljene stotine miliona eura za Moldaviju kako bi joj se pomoglo da ublaži posljedice rata u susjedstvu.

Izvor: Agencije