Republikanci još nisu izabrali predsjedavajućeg Zastupničkog doma

Blokada u izboru predsjedavajućeg ne samo da sprečava polaganje zakletve članova Donjeg doma Kongresa SAD-a, već i realizaciju prioriteta koje su republikanci najavili.

Za izbor predsjedavajućeg je potrebno više od polovine glasova, a to je 218 kad su svi članovi prisutni (Reuters)

Članovi Republikanske stranke treći dan zaredom nisu uspjeli izabrati predsjedavajućeg Zastupničkog doma američkog Kongresa.

To praktično znači da novi saziv Donjeg doma još nije položio zakletvu i da ovo tijelo nema pravilnik o radu te ne može funkcionirati, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Nakon što su na izborima za Kongres u novembru ostvarili slabiji rezultat od očekivanog, republikanci imaju tijesnu većinu od 222 prema 212.

Za izbor predsjedavajućeg Zastupničkog doma je potrebno više od polovine glasova, a to je 218 kad su svi članovi prisutni.

Taj broj već treći dan ne uspijeva dostići Kevin McCarthyi, koji se suočava s protivljenjem malog, ali presudnog broja republikanaca koji čine “tvrdu” struju stranke.

 

Slično kao i prethodna dva dana, protiv McCarthyija je u sva tri kruga glasalo 20 republikanaca, koji čine manje od 10 posto ukupnog broja članova te stranke u Donjem domu.

Jedna predstavnica je glasala kao “prisutna”, što ne ulazi u konačan zbir glasova.

Glasovi 20 republikanaca otišli su Byronu Donaldsu, Kevinu Hernu i bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Sve demokrate su podržale Hakeema Jeffriesa.

Blokada u izboru predsjedavajućeg ne samo da sprečava polaganje zakletve članova Zastupničkog doma, već i realizaciju prioriteta koje su republikanci najavili, kao što su istrage administracije Joea Bidena.

Izostanak dogovora o izboru lidera pokreće pitanja o tome kako će biti postignut sporazum o ključnim pitanjima kasnije ove godine, kao što su finansiranje vlade i podizanje limita do kojeg se zemlja može zadužiti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada