Palestina će preduzeti zakonske mjere da odgovori izraelskoj vladi

Mahmoud Abbas kazao je da je upad u kompleks al-Aksu početak provođenja politike koju je najavila nova izraelska vlada.

Ulazak Ben-Gvira izazvao je oštru reakciju Palestinaca, koji su taj čin označili kao provokaciju bez presedana (Reuters)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas reagirao je na izraelsku vladu i njene članove koji su ulazili u kompleks Al-Akse te poručio da će poduzeti sve zakonske mjere protiv takvih postupaka.

Prema navodima palestinske novinske agencije WAFA, Abbas je održao govor na sastanku Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Ramallahu.

“Preduzet ćemo sve potrebne zakonske mjere predviđene međunarodnim legitimitetom da odgovorimo izraelskoj vladi i njenim članovima koji su izvršili upad u Al-Aksu. Razgovarat ćemo o svim pitanjima, bilo da su u vezi s izraelskom vladom ili američkom vladom. Zato što američka administracija stoji iza izraelske politike, i to nije nikakva tajna”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Ulazak Ben-Gvira u kompleks

Istakao je da je upad u kompleks Al-Akse početak provođenja politike koju je najavila nova vlada premijera Benjamina Netanyahua.

Abbas je naglasio da takvu politiku odlučno odbacuju.

Izraelski krajnje desni ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir ušao je 3. januara u kompleks u kojem se nalazi džamija Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu, što je izazvalo oštru reakciju Palestinaca, koji su taj čin označili kao “provokaciju bez presedana”.

Izvor: Agencije