Njemačka šalje Ukrajini oklopne transportere i sistem Patriot

Berlin je već isporučio znatnu vojnu pomoć Kijevu, uključujući protuavionske topove Gepard i prvi od četiri raketna sistema IRIS-T.

Nije objavljeno koliko će i kada biti poslato gusjeničara Marder (Reuters)

Vlada Njemačke je najavila kako će Ukrajini isporučiti pješadijske oklopne transportere Marder i bateriju sistema protuzračne odbrane Patriot.

Ovo je saopćeno poslije razgovora njemačkog kancelara Olafa Scholtza i predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Nije objavljeno koliko će i kada biti poslato gusjeničara Marder, naoružanih automatskim topom kalibra 20 milimetara, lanserom protivtenkovskih raketa i mitraljezom kalibra 7,63 milimetra.

Najavljeno je kako će Nijemci obučiti Ukrajince kako se njima upravlja.

Njemačka je već isporučila znatnu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protivavionske topove Gepard i prvi od četiri raketna sistema IRIS-T.

Francuska najavila isporuku

Scholtz se suočio s pritiskom kod kuće da Ukrajini ponudi više oružja, uključujući Mardere.

Ukrajina i neki njemački zastupnici pozvali su kancelara da se isporuče i borbeni tenkovi Leopard 2, međutim, on je to odbio, rekavši da nijedna druga zemlja nije isporučila sličnu zapadnu opremu.

Zvanični Pariz je ove sedmice saopćio da će uskoro razgovarati s Ukrajinom o isporuci francuskih izviđačkih oklopnih borbenih troosovinskih točkaša AMX-10 RC s topom kalibra 105 milimetara i dva mitraljeza.

Predsjedništvo Francuske je saopćilo da će to biti prvi put da se taj tip vozila zapadne proizvodnje šalje ukrajinskoj vojsci.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada