Hong Kong u nedjelju počinje otvarati granicu s Kinom

Kopneni i morski granični punktovi između grada i kopna su većim dijelom zatvoreni skoro tri godine, u okviru kineske strategije ‘nula COVID’.

Očekuje se kako će otvaranje granice podstaći ekonomiju Hong Konga (Reuters)

Hong Kong će od nedjelje ponovo otvoriti granicu s kontinentalnom Kinom i dozvoliti desecima hiljada građana dnevno da prolaze s obje strane bez obaveznog karantina, saopćio je gradski čelnik John Lee.

Kopneni i morski granični punktovi između grada i kopna su većim dijelom zatvoreni skoro tri godine, u okviru kineske strategije “nula COVID”, kojom je ograničen ulazak u državu, uveden karantin i zatvroreni čitavi gradovi.

Očekuje se kako će otvaranje granice potaći ekonomiju Hong Konga, kojoj je to prijeko potrebno, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Prva faza otvaranja

Saopćenje dolazi u vrijeme kada Kina ublažava neke od najstrožijih mjera borbe protiv korona virusa.

Kina će od nedjelje postepeno povećavati broj letova između Hong Konga i kontinenta i ukinuti ograničenje broja putnika na tim letovima, saopćila je vlada.

Lee je rekao kako će tokom prve faze otvaranja četiri kontrolna punkta koja su bila zatvorena protekle tri godne nastaviti saradom, tako da će ukupno biti aktivno sedam prelaza.

Od nedjelje kontinentalna Kina više neće zahtijevati da se putnici koji stižu izoliraju u karantin, što predstavlja veliki korak ka potpunom otvaranju putovanjima iz svijeta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada