Harvard odbio saradnju sa bivšim šefom HRW-a jer je kritikovao Izrael

Kenneth Roth tvrdi da je ponuda za saradnju povučena zbog kritika koje Human Rights Watch iznosio na račun Izraela, tvrdi magazin The Nation.

New York Times nazvao je Rotha kumom ljudskih prava u članku u kojem je istakao da je bio neumoljivo iritantan autoritarnim vladama (AP)

Škola Harvard Kennedy iz SAD-a povukla je ponudu za saradnju bivšem čelniku Human Rights Watcha (HRW) zbog kritika te ugledne organizacije na račun politike izraelske vlade, izvijestio je američki magazin The Nation.

Kennethu Rothu, koji je proveo gotovo tri decenije na poziciji izvršnog direktora HRW-a prije nego što je u aprilu najavio odlazak u penziju, izvršni direktor Carrovog centra za politiku ljudskih prava na Harvardu ponudio je mjesto višeg saradnika.

Odobrenje dekana škole Douglasa Elmendorfa trebalo je biti samo formalnost, no, istaknuti zagovornik ljudskih prava je nakon video razgovora u julu obaviješten da je ponuda povučena.

Elmendorf je navodno naveo “antiizraelsku pristrasnost” i Rothove tvitove o Izraelu, za koje je rekao da su za posebnu zabrinutost.

U članku tekstu koji je u petak objavio The Nation, Roth, koji je Jevrej i koji tvrdi da ga je očevo iskustvo života u nacističkoj Njemačkoj privuklo borbi za ljudska prava, opisao je incident kao “ludost” i rekao da Elmendorf “nije imao nikakvu osnovu” .

‘Smatran nepodobnim’

Američki magazin izvijestio je da je Carrov centar među najmanjim i najsiromašnijim pododjelima škole, sa osam uposlenika i 32 saradnika, te da se nalazi u sjeni ostalih instituta u školi koji se bave odbrambenom politikom, vojnom strategijom i obavještajnim podacima.

Među njima je Centar Belfer za nauku i međunarodne poslove.

“Pogled na njegove aktivnosti može pomoći u objašnjenju zašto je Roth smatran nepodobnim”, napisao je Michael Massing u tekstu za The Nation.

Među bivšim obavještajnim zvaničnicima koji sudjeluju u najvišim incijativama centra je i bivši direktor CIA-e David Petraeus, dok je Idan Ofer, sin izraelskog pomorskog magnata Sammyja Ofera

Među 16 članova Izvršnog odbora škole su Idan Ofer, sin izraelskog pomorskog magnata Sammyja Ofera, i njegova supruga Batia.

Nakon što ga je Harvard odbio, Roth je prihvatio saradnju sa Univerzitetom Pennsylvania.

New York Times nazvao je Rotha “kumom” ljudskih prava u članku u kojem je istakao da je bio “neumoljivo iritantan autoritarnim vladama, razotkrivajući kršenja ljudskih prava dokumentiranim istraživačkim izvještajima koja su postala specijalnost grupe”.

Pod njegovim vodstvom, HRW je povećao budžet sa sedam na gotovo 100 miloona dolara i broj uposlenika sa 60 povećao na 550, nadzirući više od 100 zemalja.

HRW optužio Izrael za politiku aparthejda

Organizacija za ljudska prava odigrala je istaknutu ulogu u osnivanju Međunarodnog krivičnog suda (ICC) i pomogla je osigurati osude Charlesa Taylora iz Liberije, Alberta Fujimorija iz Perua i čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

U aprilu 2021. HRW je objavio izvještaj u kojem je optužio Izrael za politiku aparthejda prema Palestincima, a te tvrdnje imao je i Amnesty International u januaru 2022.

Američki jevrejski odbor tvrdio je da optužbe organizacije “ponekad graniče s antisemitizmom”.

Odluka Škole Kennedy u vezi Rotha  dočekana je bijesom među nekim članovima osoblja Harvarda, piše The Nation.

Kathryn Sikkink, profesorica politike ljudskih prava na Školi Kennedy, poslala je e-mail Elmendorfu, u kojem je detaljno opisala kako podaci pokazuju da „Human Rights Watch uopšte nije pristrasan na štetu Izraela“, te da drugačiji zaključak predstavlja “dezinformaciju”.

Dekan je odgovorio da je pročitao njen e-mail, ali da neće preispitivati svoju odluku.

Izvor: Al Jazeera