Erdogan predlaže sastanak lidera o miru u Siriji

Ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi tri države već su se sastali u Moskvi, pa se predsjednik Turske nada kako će se sastati i ministri vanjskih poslova.

Sa jednog od ranijih susreta predsjednika Turske i Rusije (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi se on i čelnici Rusije i Sirije, zavisno od razvoja situacije, mogli sastati kako bi razgovarali o miru i stabilnosti u Siriji.

“Zavisno od razvoja događaja, mogli bismo se okupiti. Dakle, naš je cilj uspostaviti mir i stabilnost u regiji”, rekao je predsjednik Turske, prenosi Beta, pozivajući se na turske medije.

Podsjetivši kako su se ministri odbrane i šefovi obavještajnih službi te tri države već sastali u Moskvi, Erdogan je kazao da se nada kako će se sastati i ministri vanjskih poslova, prenosi Anadolija.

Sastanak moguć sredinom januara

Ministri odbrane Turske, Rusije i Sirije su 28. decembra u Moskvi razgovarali o borbi protiv terorizma u Siriji i dogovorili se da se ponovo sastanu radi razgovora o uspstavljanju stabilnosti u Siriji i široj regiji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavosuoglu je ranije rekao kako bi drugi sastanak mogao biti održan sredinom januara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada