Austrija i Grčka uvode obavezno testiranje za putnike iz Kine

Nakon što je Kina početkom decembra ublažila mjere protiv COVID-19, mnoge zemlje su zabrinute zbog povećanja broja slučajeva i širenja zaraze.

Austrija je odlučila uvesti obavezno PCR testiranje za putnike koji dolaze iz Kine (Reuters)

Austrija je objavila kako će putnici koji u tu zemlju dolaze iz Kine morati biti testirani na koronavirus, a slične mjere donijele su i grčke vlasti.

Ministar zdravstva Austrije Johannes Rauch rekao je kako je ta država odlučila uvesti obavezno PCR testiranje za putnike koji dolaze iz Kine kako bi spriječila širenje mogućih novih varijanti virusa.

Kazao je da će testovi važiti 48 sati, ističući da su neophodni u borbi protiv virusa, prenosi Anadolija.

Kontrole će vršiti aviokompanije prije ulaska putnika u avion u Kini.

Mjere obaveznog testiranja

Zbog porasta broja novozaraženih u Kini, iste mjere će poduzeti i Grčka.

Lokalni mediji prenose kako će, osim negativnih testova, prije polaska putnici koristiti maske s visokom zaštitom na grčkim aerodromima.

Nakon što je Kina početkom decembra prošle godine ublažila mjere protiv COVID-19, mnoge zemlje su zabrinute zbog povećanja broja slučajeva i masovnog širenja zaraze.

Mnoge zemlje, poput Italije, Španije, Francuske, Njemačke, SAD-a, Indije, Japana, Malezije, Velike Britanije, Australije i Kanade, najavile su mjere obaveznog testiranja i praćenje zdravstvenog stanja putnika koji dolaze iz Kine

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada