Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog posjete izraelskog ministra istočnom Jerusalemu

Posjeta Itamara Ben-Gvira svetištu koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište, izazvala je oštre osude širom muslimanskog svijeta i ukor SAD-a.

Novi izraelski ministar nacionalne sigurnosti poznat je po zapaljivim izjavama protiv Palestinaca i izraelske arapske manjine (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda zakazalo je za četvrtak hitan sastanak na zahtjev Palestinaca koji protestiraju zbog posjete izraelskog ministra ultranacionaliste Itamara Ben-Gvira Brdu hrama, svetom mjestu u okupiranom istočnom Jerusalemu i čestom poprištu sukoba.

Palestinski ambasador pri UN-u Riyad Mansour zatražio okončanje izraelskih provokacija i poštivanje historijskog statusa quo na mjestu svetom i za muslimane i za Jevreje, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Posjeta novog izraelskog ministra nacionalne sigurnosti svetištu koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište (Haram al-Sharif), izazvala je oštre osude širom muslimanskog svijeta i ukor SAD-a te bojazan od izbijanja nereda jer su neke palestinske organizacije zaprijetile da će odgovoriti.

Najava novih posjeta

Mansour je optužio Izrael da je izvršio agresiju ne samo na muslimanska sveta mjesta, uključujući džamiju Al-Aksa, već i kršćanska, uključujući groblja.

Brdo hrama, gdje su se nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, najsvetije je u judaizmu.

Danas je tamo džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalem, u kojem se svetište nalazi, u ratu 1967. godine.

Jevrejima je dozvoljeno da ga posjećuju, ali ne i da sa tamo mole.

Ben-Gvir, poznat po zapaljivim izjavama protiv Palestinaca i izraelske arapske manjine, inspiriran rabinom rasistom, Brdo hrama označio  je “najvažnijim mjestom za jevrejski narod” i osudio “rasističku diskriminaciju protiv jevrejskih posjeta” svetištu.

Najavio je da će se posjete nastaviti, a na prijetnje Hamasa, vladajućeg u Pojasu Gaze, odgovorio je da se izraelska vlada neće “predati ubilačkoj organizaciji, podloj terorističkoj organizaciji”.

‘Historijski status quo’

Palestinski ambasador je dan prije sastanka Vijeća sigurnosti UN-a rekao da se Palestinci “neće zadovoljiti lijepim izjavama”, žele da se one konkretno primijene te da se ne ponovi ono što se desilo “u džamiji Al-Aksa i Al-Haram Al-Sharifu” i da traže garanciju o poštivanju historijskog statusa quo djelima, a ne samo riječima.

Ambasador Jordana pri UN-u Mahmoud Daifallah Hmoud je kazao da njegova zemlja, čiji je kralj Abdulah II zaštitnik islamskih i kršćanskih svetih mjesta,”izuzetno zabrinuta za upad” Ben-Gvira.

“To je akcija ekstremizma, koja ima za cilj da stvori novi ciklus nasilja. Vijeće sigurnosti UN-a bi trebao preuzeti odgovornost i zaustaviti takve pokušaje”, rekao je on.

Podsjetio je da se Izrael obavezao da poštuje “historijski status quo” i svoje obaveze na osnovu međunarodnog prava, ali da je Ben-Gvirova posjeta bila kršenje izraelskih zakonskih obaveza.

Upozorio je da mora biti “čvrstog stava međunarodne zajednice protiv toga, jer ako se ponovo desi, kada se ponovo desi, izbit će novi ciklus nasilja”.

Jordanski ambasador je podsjetio na posjetu Ariela Sharona, tada lidera opozicije, 2000. godine svetom mjestu, poslije koje su izbili sukobi, a potom i drugi palestinski ustanak, Intifada, protiv izraelske okupacije.

Širenje jevrejskih naselja

Sukobi između izraelskih sigurnosnih snaga i palestinskih demonstranata na svetom mjestu i u blizini prerasli su 2021. godine u 11-dnevni rat s Hamasom.

Prije sedam dana Benjamin Netanyahu se vratio na vlast i on je sada šesti put premijer Izraela, i to na čelu najviše desno orijentirane vlade u historiji te zemlje.

Ciljevi nove vlade su širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i aneksija te okupirane teritorije.

Netanyahu je u odgovoru na Ben-Gvirovu posjetu rekao da je Izrael posvećen “striktnom održavanju statusa quo na svetom mjestu” i da su tvrdnje o izmjeni bez osnove.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada