EU preporučuje testiranje putnika iz Kine

Ovaj potez će vjerovatno uznemiriti zvanični Peking.

Kina planira da od 8. januara ublaži ograničenja na putovanja iako se širom zemlje širi talas novih infekcija zbog kojih su se kineske bolnice i pogrebne kuće našle pod velikim pritiskom (EPA)

Dok Peking planira ublažiti epidemiološka ograničenja uprkos novom talasu zaraženih korona virusom, Evropska unija preporučila je testiranje putnika iz Kine na COVID-19.

Preporuka koju je izdala grupa za Integrisani odgovor na političke krize EU (IPCR), koju čine predstavnici 27 država članica EU-a, u skladu je sa ranijom preporukom Evropske komisije, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

IPCR je preporučio i da svi putnici na letovima iz Kine trebaju nositi zaštitne maske za lice, da vlade zemalja članica EU-a uvedu nasumično testiranje putnika koji dolaze iz Kine, kao i da se na aerodromima testiraju i sekvenciraju otpadne vode sa međunarodnih letova koji stižu iz Kine.

Širenje virusa u Kini

IPCR je najavila da će zajedno sa Evropskim centrom za kontrolu bolesti, direkcijom za vanjske poslove Evropske komisije i Svjetskom zdravstvenom organizacijom nastaviti da prati epidemiološku situaciju u EU i razvoj događaja u Kini.

Ovaj potez će, kako ocjenjuje Reuters, vjerovatno uznemiriti zvanični Peking, a svakako je već naišao na kritike globalne avio-industrije.

Kina planira da od 8. januara ublaži ograničenja na putovanja iako se širom zemlje širi talas novih infekcija zbog kojih su se kineske bolnice i pogrebne kuće našle pod velikim pritiskom.

Izvor: Agencije