Češka će za odbranu od 2024. izdvajati najmanje dva posto BDP-a

Češka vlada je odobrila nacrt zakona kojim se utvrđuju troškovi odbrane od najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2024.

Jačanje bezbjednosnih i odbrambenih sposobnosti dugoročan je prioritet Češke, posebno važan sada kad je Rusija započela rat u Ukrajini (Reuters)

Češka vlada je odobrila nacrt zakona kojim se utvrđuju troškovi odbrane od najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2024, izjavio je češki premijer Petr Fijala, javlja Tanjug.

Zakon, koji treba da usvoji i Parlament reakcija je na ruski napad na Ukrajinu, prenio je Reuters.

On, također, omogućava Ministarstvu odbrane da prebaci sredstva za velike projekte akvizicije iz godine u godinu, što olakšava vođenje složenih tendera za oružje.

Jačanje odbrambenih sposobnosti dugoročan prioritet

Predviđa se da će potrošnja na odbranu u 2023. iznositi 1,52 odsto BDP, a Fijala je rekao: “Želimo da se ova obaveza (dva posto)… usidri u zakonu”.

On je istakao da je jačanje bezbjednosnih i odbrambenih sposobnosti dugoročan prioritet vlade, posebno važan sada kad je Rusija započela rat u Ukrajini.

Prema vladinim dokumentima, promjena bi mogla da stupi na snagu sredinom 2023. i poveća budžet za 2024. za 21,5 milijardi kruna da bi se dostigao cilj od dva posto BDP potrošnje za odbranu.

Izvor: Agencije