Biden u petak odaje priznanje braniteljima Kapitola

Tokom upada u Kapitol 6. januara poginulo je pet osoba, uključujući policajca. Više od 140 policajaca je povrijeđeno, a šteta na samom Kapitolu iznosi nekoliko miliona dolara.

Događaj u petak u Istočnoj sobi bit će rijedak trenutak da se Biden osvrće na smrtonosne nemire Trumpovih pristalica (Reuters)

Povodom druge godišnjice napada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Kapitol, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u petak će slaviti „hrabrost i patriotizam” onih koji su stali u odbranu tog centra američke demokratije, najavila je Bijela kuća, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Događaj u petak u Istočnoj sobi bit će rijedak trenutak kada će se Biden osvrnuti na smrtonosne nemire Trumpovih pobornika zbog kojih je u Kongresu zaustavljena potvrda demokratove pobjede na izborima 2020. godine.

„Važan naglasak njegovog govora bit će na odavanju priznanja Amerikancima koji su pokazali hrabrost i patriotizam, postavili se ispred opasnosti u ime drugih i u ime naše demokratije”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One.

Biden, koji uskoro ulazi u treću godinu svog mandata, najavio je kako će se ponovno kandidirati na izborima 2024, iako još nije formalizirao tu odluku. Demokrata je već u prvom mandatu postao najstariji američki predsjednik u historiji, stupivši na vlast nedugo prije 78. rođendana.

Pet poginulih, deseci povrijeđenih

Trump, koji još nije priznao poraz na izborima 2020. godine, najavio je da će se također ponovo kandidirati na izborima za dvije godine.

Odbor Zastupničkog doma Kongresa, koji je do ove sedmice predvođen demokratima, tražio je od federalnih istražitelja da optuže Trumpa za četiri kaznena djela, uključujući opstrukciju i pozive na pobunu. To je prvi put u historiji SAD-a da je Kongres zatražio progon predsjednika za kaznena djela.

Trump, protiv kojeg se vode još dvije istrage, odbacio je tu istragu kao pristrasnu.

Tokom upada u Kapitol 6. januara poginulo je pet osoba, uključujući policajca. Više od 140 policajaca je povrijeđeno, a šteta na samom Kapitolu iznosi nekoliko miliona dolara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada