Ambasada SAD-a na Kubi obnavlja proces izdavanja useljeničkih viza

Ambasada SAD-a je suspendovala 2017. godine određene konzularne usluge nakon što je nekoliko zaposlenih u američkom diplomatskom izaslanstvu na Kubi oboljelo od nepoznate bolesti.

Ambasada SAD u Havani počela je prošle godine ograničenu obradu zahtjeva za vize (Arhiva)

U pokušaju da se zaustavi rekordan priliv ilegalnih izbjeglica iz Kube, ambasada SAD-a u Havani obnovila je, prvi put od 2017. godine, proces kompletne obrade useljeničkih viza i druge konzularne usluge za građane ove ostrvske države, javlja Tanjug.

Ambasada SAD-a je suspendovala 2017. godine određene konzularne usluge nakon što je nekoliko zaposlenih u američkom diplomatskom izaslanstvu na Kubi oboljelo od nepoznate bolesti koja je nazvana “Havana sindrom”, prenio je Reuters.

Prvi put je 2016. godine objelodanjeno da među američkim zvaničnicima ima nekoliko kod kojih su ustanovljeni simptomi koji uključuju mučninu i gubitak pamćenja.

U 2023. “bezbjedna, legalna i uredna migracija Kubanaca”

Zbog toga su malobrojni Kubanci morali da putuju u Gvajanu po vize, jer je skupo putovanje za većinu bilo nedostižno.

Ambasada SAD u Havani počela je prošle godine ograničenu obradu zahtjeva za vize, a u septembru je najavljeno da će se u 2023. godini u potpunosti obezbjediti “bezbjedna, legalna i uredna migracija Kubanaca”, navodi se u saopštenju američkog diplomatskog predstavništva u Havani.

Izvor: Agencije