Amazon planira otpustiti više od 18.000 radnika

Američki div za internetsku trgovinu Amazon planira otpustiti više od 18.000 radnika, potvrdio je izvršni direktor kompanije Andy Jassy.

Amazon globalno zapošljava više od 1,5 miliona radnika i drugi je po veličini privatni poslodavac u SAD-u (Reuters)

Američki div za internetsku trgovinu Amazon planira otpustiti više od 18.000 radnika, potvrdio je u srijedu izvršni direktor kompanije Andy Jassy.

Nakon što je vijest o otpuštanjima procurila u javnost, Jassy je u objavi na internetskoj stranici Amazona potvrdio spekulacije, poručivši da će razgovori s pogođenim radnicima početi 18. januara, pri čemu će im se i pružiti pomoć u vidu otpremnine, kao i podrška pri pronalaženju drugog posla, prenosi Hina.

Otkazima će u najvećoj mjeri biti pogođeni odjeli internetske trgovine (Amazon Stores) i za upravljanje ljudskim resursima, rekao je.

Ta kompanija sa sjedištem u Seattleu u novembru je počela otpuštati radnike u odjelu za uređaje, a izvor je tada rekao Reutersu da se cilja na otpuštanje 10.000 radnika.

Otpuštanje radnika

Amazon globalno zapošljava više od 1,5 miliona radnika, drugi je po veličini privatni poslodavac u SAD-u, a priprema se za vjerovatno usporavanje poslovnog rasta jer sve veća inflacija prisiljava poduzeća i potrošače na smanjivanje potrošnje.

Prema najavljenom, Amazon će ukinuti više radnih mjesta no druge velike kompanije, što će predstavljati brz zaokret za trgovca koji je prethodnih mjeseci udvostručio gornju granicu osnovne plaće u kompaniji kako bi se kvalitetnije natjecao za talente, piše Reuters.

Naime, uoči očekivane recesije i zbog slabijih poslovnih rezultata, ranijih mjeseci otpuštanja su već između ostalih najavili Meta, vlasnica Facebooka, koja je rekla da će otpustiti više od 11.000 radnika, Microsoft je objavio da će ih otpustiti oko hiljadu, a u masovna otpuštanja je već krenula i društvena platforma Twitter.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada