Republikanci nisu izabrali novog čelnika Zastupničkog doma

‘Tvrdolinijaši’ iz Republikanske stranke u Donjem domu američkog Kongresa su tri puta spriječili izbor stranačkog kolege Kevina McCarthyja za predsjednika tog tijela.

Zastupnici su uodlučili novo glasanje odgoditi do podneva u srijedu (Reuters)

Republikanski tvrdolinijaši u Zastupničkom domu američkog Kongresa tri puta su spriječili izbor stranačkog kolege Kevina McCarthyja za predsjednika tog tijela.

Prvog dana izbora za čelnika donjeg doma Kongresa, koji je djelovao kao obračun između dvadesetak tvrdolinijaša s ostala 202 člana republikanskog kluba, McCarthy u tri glasanja nije uspio dobiti 218 glasova potrebnih da postane predsjednik Zastupničkog doma, prenosi Hina.

Bio je to uznemirujući početak za novu republikansku većinu, koji je ukazao na izazove s kojima bi se ta stranka mogla suočiti u sljedeće dvije godine, prije predsjedničkih izbora 2024. godine.

Njihova tanka većina od 222 spram 212 zastupnika omogućava veći utjecaj maloj grupi tvrdolinijaša koji žele promjene pravila koje bi im dale snažniju kontrolu nad predsjednikom Donjeg doma i veći utjecaj na pristup stranke pitanjima potrošnje i zaduživanja.

‘On više neće imati ovu priliku’

Zastupnici su u utorak navečer odlučili novo glasanje odgoditi do podneva u srijedu, što bi republikancima trebalo dati vremena da razmotre druge kandidate.

McCarthy je, međutim, u utorak obećao da će ostati u utrci za utjecajan položaj predsjednika Zastupničkog doma.

Kasno u utorak McCarthy je rekao novinarima da ga je bivši predsjednik Donald Trump nazvao i ponovio svoju podršku.

Trump je podržao McCarthyja u utrci i ostaje moćna osoba u Republikanskoj stranci.

Jim Jordan (58), popularni konzervativni zastupnik iz Ohija, osvojio je 20 glasova na posljednjem glasanju dana, daleko od praga od 218 glasova da postane predsjednik, ali dovoljno da zaustavi McCarthyja.

“Mislim da Kevin zna da mu je ovo zadnja prilika”, rekao je zastupnik Kenneth Buck, koji je glasao za McCarthyja.

Podsjetio je da je McCarthy prije toga 2015. godine pokušao postati čelnik Zastupničkog doma, ali nije uspio, zbog protivljenja konzervativaca, dodavši: “On više neće imati ovu priliku.”

Odugovlačenje izbora čelnika moglo bi potkopati nade republikanaca u Zastupničkom domu da će brzo preuzeti nadzor nad istragama Bijele kuće i zakonodavnim prioritetima koji uključuju ekonomiju, energetsku nezavisnost SAD-a i sigurnost granica.

Jeffries nadmašio McCarthyja u sva tri glasanja

Vodeći demokrat u Donjem domu, čelnik manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries, nadmašio je McCarthyja u sva tri glasanja.

U posljednjem glasovanju Jeffries je vodio pred McCarthyjem 212 prema 202 glasa, no za izbor predsjednika Zastupničkog doma potrebna je većina onih koji glasaju.

Posljednji put kada Zastupnički dom nije uspio izabrati predsjednika na prvom glasanju bilo je 1923. godine.

Izbor predsjednika Zastupničkog doma možda je samo pitanje sati… ili sedmica: godine 1856. zastupnici su se dogovorili tek nakon dva mjeseca i 133 kruga.

Izvor: Agencije