Rekordno visoke temperature širom Evrope

Temperature zraka su u januaru dostigle rekordni maksimum u brojnim zemljama, a u osam evropskih država su oboreni nacionalni rekordi.

U dijelovima Skandinavije meteorolozi najavljuju hladnije dane, s niskim temperaturama i snijegom (EPA)

Temperature zraka su u januaru dostigle rekordan maksimum u brojnim zemljama širom Evrope, a u osam evropskih država su oboreni nacionalni rekordi.

U glavnom gradu Poljske, Varšavi, u nedjelju je izmjerena temperatura od 18,9 stepeni Celzijusa, dok je u Bilbau u Španiji živa u termometru skočila na 25,1 stepeni, čak 10 stepeni iznad prosjeka, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Blago zimsko vrijeme u Evropi poklopilo se sa snažnim ledenim, olujnim valom koji okovao u snijeg i led veći dio Sjeverne Amerike i odnio više od 60 ljudskih života.

Istovremeno, na evropskoj strani Atlantika vrijeme je na početku nove godine bilo prijatno u mnogim mjestima.

Ugrožena skijaška sezona

Temperature zraka u Nizozemskoj, Lihtenštajnu, Litvaniji, Letoniji, Češkoj, Poljskoj, Danskoj i Bjelorusiji oborile su nacionalne rekorde, a u Njemačkoj, Francuskoj i Ukrajini oboreni su rekordi mjernih stanica.

U Švicarskoj su temperature dostigle 20 stepeni, a toplo vreme ugrozilo je sezonu na skijalištima širom Alpa.

U Evropi ipak nije svuda toplo, jer u dijelovima Skandinavije meteorolozi najavljuju hladnije dane, s niskim temperaturama i snijegom.

Očekuje se da će u Moskva do sljedećeg vikenda temperatura pasti na minus 20 stepeni.

Izvor: Agencije