Putin razmjestio ratni brod sa hipersoničnim raketama u Atlantik

Fregata Admiral Gorškov, koja je opremljena hipersoničnim projektilima Zircon, djelovat će u Atlantskom i Indijskom okeanu, te u Sredozemnom moru.

Putin je u srijedu, putem videokonferencije, pratio ceremoniju porinuća ratnog broda Admiral Gorškov (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin razmjestio je borben brod tipa fregata naoružan hipersoničnim krstarećim raketama koji će djelovati u Atlantskom i Indijskom okeanu, a navodi se kako je riječ o demonstraciji vojne sile dok traje rat u Ukrajini.

Putin je u srijedu, putem videokonferencije, pratio ceremoniju porinuća ratnog broda Admiral Gorškov. U ceremoniji su učestvovali i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, kao i komandant fregate Igor Krohmal, navode agencije.

„Brod je opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sistemom ‘Zircon’ koji nema takmaca. Poželio bih posadi broda puno uspjeha u njihovoj službi za dobro Domovine“, kazao je Putin prije davanja naredbe o razmještaju fregate.

Šojgu je rekao kako će brod ploviti Atlantskim i Indijskim okeanom, te Sredozemnim morem. Dodao je kako je Admiral Gorškov sposoban isporučiti „precizne i moćne udare neprijatelju na moru i na kopnu“, kao i da hipersonične rakete koje nose mogu prevazići sve proturaketne sisteme i da su dometa većeg od 1.000 kilometara.

Upravljivost kao glavna karakteristika

Hipersonični projektili mogu razviti pet puta veću brzinu od brzine zvuka. Rusija je testirala Zircon sa ratnih brodova i podmornica prošle godine, tokom utrke razvoja ove vrste oružja u kojoj još učestvuju Sjedinjene Američke Države i Kina.

„Glavni fokus misije je suprotstavljanje prijetnjama Rusiji i podrška regionalnom miru i stabilnosti zajedno sa prijateljskim državama“, kazao je Šojgu.

Uprkos njihovom imenu, analitičari ukazuju kako glavna karakteristika hipersoničnih raketa nije brzina – koju nekada mogu dostići ili prestići tradicionalni balistički projektili – već njihova sposobnost manevriranja.

Ove rakete se smatraju vrstom prednosti protiv neprijatelja jer mogu izbjegavati potencijalne prepreke, sisteme odbrane i rane sisteme upozorenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada