Poljska potpisala ugovor o kupovini 116 američkih tenkova Abrams

Poljska je prošle godine nabavila 250 američkih tenkova Abrams koji bi, po riječima poljskog ministra, trebali biti isporučeni do kraja 2024.

Poljski ministar je u objavi na Twitteru naveo kako je vrijednost novog ugovora 1,4 milijarde dolara, od čega 200 miliona financira američka strana u okviru pomoći Poljskoj (Reuters)

Poljska, evropska država koja graniči s Ukrajinom koja se brani od ruske agresije, potpisala je u srijedu ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupovini 116 tenkova Abrams u okviru jačanja svojih vojnih sposobnosti, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Agencije podsjećaju kako je prodaju u decembru odobrio američki State Department.

“Jačamo ‘željeznu šaku’ poljskih oružanih snaga kako bismo uspješno odvratili agresora”, rekao je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak prilikom svečanog potpisivanja ugovora u Varšavi.

Blaszczak je rekao da prvi tenkovi Abrams M1A1 trebaju stići na istok Poljske do kraja godine.

Pad rakete na granici

Poljska je prošle godine nabavila 250 američkih tenkova Abrams koji bi, po riječima poljskog ministra, trebali biti isporučeni do kraja 2024.

Poljski ministar je u objavi na Twitteru naveo kako je vrijednost novog ugovora 1,4 milijarde dolara, od čega 200 miliona financira američka strana u okviru pomoći Poljskoj.

Potpisivanje ugovora o drugoj pošiljci događa se više od deset mjeseci nakon početka rata u susjednoj Ukrajini koji se prošlog mjeseca prelio na Poljsku kada je raketa zemlja-zrak, najvjerojatnije ukrajinska, pala blizu granice, usmrtivši dvije osobe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada