Seul prekida vojni sporazum ako Sjever povrijedi zračni prostor

Južnokorejski predsjednik će razmotriti obustavu međukorejskoga vojnog sporazuma ako Sjeverna Koreja ponovo povrijedi zračni prostor njegove zemlje.

Yoon Suk-yeol je naredio pokretanje jedinice bespilotnih letjelica za višenamjenske misije (EPA)

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol izjavio je u srijedu kako će razmotriti obustavu međukorejskoga vojnog sporazuma ako Sjeverna Koreja ponovo povrijedi zračni prostor njegove zemlje, objavila je agencija Yonhap, pozivajući se na predsjednikov ured za medije.

Yoon je to izjavio nakon što je obaviješten o protumjerama protiv sjevernokorejskih dronova koji su prešli u južnokorejski prostor prošle sedmice.

Ujedno je pozvao na jačanje sposobnosti za “nadmoćni odgovor koji nadilazi proporcionalnog nivoa”, prenosi Hina.

Međukorejski odnosi napeti su desetljećima, no napetost se pojačala od kako je Yoon preuzeo dužnost u maju, obećavajući oštriji stav prema Pjongjangu.

Spremnost na odmazdu

Yoon je kritizirao vojno postupanje u vezi s incidentom s dronovima, djelomično okrivljujući oslanjanje prethodne administracije na sporazum iz 2018. godine, koji zabranjuje neprijateljske aktivnosti u pograničnim područjima.

Pozvao je vojsku da bude spremna za odmazdu.

Yoon je naredio ministru odbrane da pokrene sveobuhvatnu jedinicu bespilotnih letjelica za višenamjenske misije, uključujući nadzor, izviđanje i elektronsko ratovanje, te da uspostavi sistem za masovnu proizvodnju malih bespilotnih letjelica koje je teško otkriti, kazala je predsjednikova glasnogovornica Kim Eun-hye.

“Također je pozvao da se ove godine ubrza razvoj proizvodnje nevidljivih dronova te brže uspostavi sistem dronova ubica”, rekla je Kim.

Izvor: Agencije