Britanija će voditi združene snage NATO-a iduće godine

London je odbacio izvještaj medija da su britanska kašnjenja potaknula njemačko Ministarstvo odbrane da razmotri produženje svog vodstva nakon 2023.

Združene snage visoke spremnosti stvorene su nakon što je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014. (Reuters)

Velika Britanija je objavila da je spremna voditi NATO Združene snage visoke spremnosti (VJTF) 2024. godine, odbacivši izvještaj berlinskog Table.Media da su britanska kašnjenja potaknula njemačko Ministarstvo odbrane da razmotri produženje svog vodstva nakon 2023. godine.

“Velika Britanija je spremna ispoštovati svoju obavezu da predvodi Združene snage visoke spremnosti 2024. godine. Svaka druga sugestija potpuno je neistinita”, rekao je glasnogovornik britanskog Ministarstva odbrane.

Citirajući njemačke vojne izvore, novinska kuća Table.Media izvijestila je u utorak da će Velika Britanija preuzeti vodstvo 2024. godine, nekoliko mjeseci kasnije nego što je planirano, prenosi Hina.

“U ovom trenutku ne mogu vam ništa službeno reći o ovome”, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva odbrane za Reuters.

Udarna jedinica snaga Alijanse

Francuska je ove sedmice predala zapovjedništvo nad VJTF-om njemačkom Bundeswehru na 12 mjeseci.

Njemačka za te snage daje do 2.700 vojnika kao vodeća nacija.

VJTF je stvoren nakon što je Rusija jednostrano anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine, a prvi je put raspoređen za kolektivnu odbranu nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru.

Ta grupa udarna je jedinica NATO združenih snaga za brzi odgovor, raspolaže s oko 5.000 vojnika a očekuje se da će se u 2023. godini njihov broj udvostručiti.

Vodstvo se rotira među članicama kako bi se podijelile obaveze i teret, a brigade su tri godine vezane za VJTF, što znači da nisu dostupne za druge misije ili međunarodne obaveze.

Izvor: Agencije