Stoltenberg: Kina jača vojsku, maltretira susjede i prijeti Tajvanu

Generalni sekretar NATO-a i premijer Japana izrazili su zabrinutost zbog sve veće vojne saradnje Rusije sa Kinom, uključujući zajedničke vježbe oko japanskih obala.

Stoltenberg: Kina pokušava da kontroliše ključnu infrastrukturu i širi dezinformacije o NATO-u i ratu u Ukrajini (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Japanu je oštro kritikovao Kinu, navodeći da maltretira susjede i prijeti Tajvanu, ističući potrebu da Japan i druge demokratije rade zajedno sa alijansom u odbrani međunarodnog poretka.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa japanskim premijerom Fumiom Kishidom, Stoltenberg je rekao i da su transatlantska i indo-pacifička sigurnost “duboko međusobno povezane” i da bi pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini poslala poruku da autoritarni režimi mogu da ostvare ciljeve silom, što je ocijenio kao “opasno”, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

“Kina pažljivo prati i uči lekcije koje mogu utjecati na njene buduće odluke. Kina u značajnoj mjeri jača vojne snage, uključujući nuklearno oružje, maltretira susjede i prijeti Tajvanu, pokušava da kontroliše ključnu infrastrukturu i širi dezinformacije o NATO-u i ratu u Ukrajini”, naveo je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i premijer Japana Fumio Kishida (EPA)

Stoltenbergovo direktno kritikovanje Kine bilo je u suprotnosti sa Kishidinim indirektnijim izražavanjem protivljenja bilo kakvim jednostranim nasilnim promjenama statusa quo u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Angažman NATO-a u Indo-pacifičkom regionu

Kishida je na konferenciji za medije pozdravio sve veće interesovanje i angažman NATO-a u Indo-pacifičkom regionu i najavio da će Japan otvoriti kancelariju pri NATO-u.

U zajedničkom saopćenju objavljenom kasnije, Stoltenberg i Kishida su izrazili zabrinutost zbog sve veće vojne saradnje Rusije sa Kinom, uključujući zajedničke vježbe oko japanskih obala.

Oni su pozvali Kinu da “konstruktivno” sarađuje u okviru međunarodnih napora za kontrolu naoružanja i istakli značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Stoltenberg je ranije danas, na početku posjete Japanu, obišao vazduhoplovnu bazu Iruma, sjeverno od Tokija, gdje je apelovao na čvršće veze alijanse sa tom zemljom, ukazujući da ruski rat protiv Ukrajine povećava globalne opasnosti i da pokazuje da su potrebna jača partnerstva demokratskih zemalja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada