‘Izdaja Berlina’: Zašto Amerika vrši pritisak na svog saveznika Njemačku?

Amerika pokušava držati krize u svijetu pod svojom kontrolom i koristiti ih kao sredstvo pritiska na zemlje saveznice, objavio je Istraživački centar Ankara za krizne i političke studije.

Amerika pokušava držati krize u svijetu pod svojom kontrolom i koristiti ih kao sredstvo pritiska na zemlje saveznice, navodi se u članku (EPA)

U članku koji je objavio Istraživački centar Ankara za krizne i političke studije (ANKASAM) navodi se da su rat u Ukrajini i kinesko-američki sukob oko Tajvana usmjerili pažnju na napete odnose između Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U članku, koji je napisao Cenk Tamer, navodi se da Amerika pokušava držati krize u svijetu pod svojom kontrolom i koristiti ih kao sredstvo pritiska na zemlje saveznice. Ukrajina i Tajvan su najistaknutiji od tih problema, a oba su ”slabe tačke” za Njemačku. Berlin razvija ozbiljna partnerstva s Moskvom i Pekingom u oblasti ekonomije i energetike već dugi niz godina, a stupio je i u bliske odnose s njima. Prema tome, Njemačka se, po svemu sudeći, neće moći riješiti tih partnerstva u kratkom roku, stoga je prisiljena da se još neko neko vrijeme povinuje Sjedinjenim Američkim Državama.

Jak pritisak

Tamer je istaknuo da je Njemačka pod jakim pritiskom Washingtona koji prijeti da će povući podršku evropskoj sigurnosti ako Berlin ne odgovori na njegove zahtjeve da mu se prikloni u sukobu s Rusijom u Ukrajini i sukobu s Pekingom oko Tajvana. Također, dodaje da Njemačko učešće u vojnoj podršci Ukrajini dolazi kao odgovor na američki pritisak.

U isto vrijeme, Tamer navodi da je Njemačka postavila neke uvjete Sjedinjenim Američkim Državama u zamjenu za to da podrži Ukrajinu tenkovima, što se smatra nekim vidom izazova za Washington i jednak je izlasku izvan američke kontrole. Berlin je za slanje tenkova “Leopard 2” postavio uvjet da to bude u ”okviru nužnosti”, prema onome što je saopćila Shultzova vlada, a to je isti uvjet koji je Washington postavio za isporuku američkih tenkova Abrams Kijevu.

Tamer je rekao da je glavna stvar koja zabrinjava Berlin mogućnost da NATO saveznici uđu u direktan sukob s Rusijom zbog oružja isporučenog Ukrajini i da time uvuku cijelu Evropu u rat u kojem će, ako do njega dođe, Evropa biti najviše pogođena, a ne Sjedinjene Američke Države.

Smanjenje broja vojnika i optužbe za izdaju

Autor ističe da kriza oko troškova za odbranu između Amerike i Evrope; koja je započela u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, još uvijek traje. Trump je prijetio izlaskom iz NATO-a ako evropske zemlje ne povećaju izdvajanja za odbranu na dva posto svojih budžeta. Washington smatra da ne može sam snositi troškove zaštite Evrope i da Evropa mora ojačati svoju odbranu. Washington je, pored toga, počeo smanjivati ​​i broj svojih vojnika u Njemačkoj, prije početka ukrajinskog rata, da bi se taj broj ponovno povećao nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Prema autoru, Schultzova posjeta Pekingu u novembru izazvala je burne reakcije američkih stručnjaka, koji su ovakav razvoj dešavanja vidjeli kao njemačku izdaju Sjedinjenih Američkih Država. Tako je Tom Rogan, američki novinar i stručnjak za vanjsku politiku, napisao analizu u kojoj naglašava da Njemačka ne može djelovati slobodno sve dok je pod zaštitom Amerike (NATO) te da Washington ne bi trebao ignorirati ovakvu “izdaju” Berlina. Rogan je čak predložio da se američke trupe premjeste iz Njemačke u Poljsku ili u baltičke zemlje kako bi Berlin naučio lekciju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada