Deseci mrtvih u napadima u Burkini Faso

Najmanje 28 ljudi, uključujući vojnike i civile, ubijeno je u dva odvojena napada naoružanih napadača u Burkini Faso, izjavili su regionalni guverner i vojska.

Zapadnoafrička država Burkina Faso i njeni susjedi Mali i Niger bore se protiv pobunjenika povezanih s Al-Kaidom i grupom Islamska država Irak i Levant (Reuters)

Najmanje 28 ljudi, uključujući vojnike i civile, ubijeno je u dva odvojena napada naoružanih napadača u nedjelju i ponedjeljak u Burkini Faso, izjavili su regionalni guverner i vojska u odvojenim izjavama u ponedjeljak, tvrdi AFP.

Vojska je rekla da je borbena jedinica u Falangoutouu, na sjeveru zemlje blizu granice s Nigerom, napadnuta i da je ubijeno 10 vojnika, dva borca dobrovoljaca i jedan civil, prenosi Hina.

Vojska je saopćila da su nakon napada pronađena tijela 15 napadača.

U odvojenoj izjavi u ponedjeljak, pukovnik Jean Charles dit Yenapono Some, guverner regije Cascades na jugu zemlje blizu granice s Obalom Bjelokosti, rekao je da su tijela 15 muškaraca, svi civili, pronađena nakon napada u nedjelju.

Sigurnosna situacija

Guverner je rekao da su naoružani ljudi zaustavili dva transportna vozila u kojima je bilo osam žena i 16 muškaraca. Žene i jedan muškarac su oslobođeni, rekao je.

Zapadnoafrička država Burkina Faso i njeni susjedi Mali i Niger bore se protiv pobunjenika povezanih s Al-Kaidom i grupom Islamska država Irak i Levant.

Pripadnici oružanih grupa su zauzeli teritorij na sušnom i uglavnom ruralnom sjeveru zemlje, pogubivši stotine seljana i raselivši još gotovo dva miliona. Blokirali su gradove i sela, pogoršavajući krizu s hranom.

Nesigurnost zbog oružanih napada pridonijela je političkoj nestabilnosti i dvama vojnim udarima u zemlji u januaru i septembru 2022.

Napadi oružanih grupa proširili su se na jug, gdje su također izvršili prekogranične napade u obalnim državama, uključujući Obalu Slonovače, Benin i Togo.

Izvor: Agencije