Avioni F-16 dali bi prednost Ukrajini ali i povećali rizik od eskalacije rata

Američki borbeni avioni bili bi od velike koristi Ukrajini, ali samo u kombinaciji sa moćnim raketama i informacijama o metama što bi Zapad također trebao osigurati, smatraju stručnjaci.

F-16 bi mogao nadvladati Sukhoi-35 ako bi nosio moćne zapadne rakete i primao podatke od radara za presretanje u zraku Foto: Reuters

Stručnjaci za protuzračnu odbranu smatraju da bi američki borbeni avioni F-16 bili od velike koristi Ukrajini u borbi protiv ruskih zračnih snaga, ali samo u kombinaciji sa moćnim raketama i informacijama o metama što bi Zapad također trebao osigurati. To bi s druge strane značilo još dublje uvlačenje zapadnih zemalja u rat.

“To nije nešto što će promijeniti igru”, kaže Konstantinos Zikidis, inžinjer u Hellenic Aerospace Industry, vodećoj grčkoj kompaniji u odbrambenom sektoru, koji ima veliko iskustvo sa avionima F-16.

Većina evropskih zemalja članica NATO-a zadržala je otvorenom mogućnost slanja ovih borbenih aviona Ukrajini, čak nakon što je predsjednik Joe Bide rekao da SAD to neće učiniti.

“Avion Sukhoi-35 je veći i brži i ima moćniji radar”, kaže za Al Jazeeru Zikidis, opisujući protiv kojih ruskih aviona bi se borili F-16.

Međutim, F-16 bi mogao nadvladati Sukhoi-35 ako bi nosio moćne zapadne rakete i primao podatke od radara za presretanje u zraku, dodaje Zikidis.

Ako Ukrajina dobije ove avione, oni će najvjerovatnije doći iz Poljske, koja je rekla da je spremna da preda dio svoje flote.

Poljski avioni nose AIM-9X Sidewinder rakete navođene crvenim zrakama, koje imaju kratki domet od 10 do 20 kilometara i koje “odbrambeni sistemi ciljanog aviona ne mogu detektirati”, kaže Zikidis.

“Također nose i AIM-120 AMRAAM rakete, koje pokrivaju duže razdaljine do 100 kilometara… i mogu da nastave primati podatke o meti iz aviona koji ih je ispalio.”

Obje ove rakete su među najnaprednijim koje NATO ima.

Komandant Thanasis Papanikolaou, koji je letio i komandovao formacijama F-16 aviona, slaže se da bi ove letjelice mogle pružiti Ukrajini jasnu prednost.

“Rusi koriste starije taktike, dok su se zapadne taktike razvile tako da koriste avione u kombinaciji sa mornaricom, kopnenim snagama i obavještajnim podacima prikupljenim pomorskim radarima – ova vrsta zapadnog ratovanja je veoma razvijena”, kaže za Al Jazeeru Papanikolaou.

“Su35 možda imaju veće sposobnosti, ali ih F-16 avioni mogu prestići u tome ukoliko su opremljeni Linkom 16”, dodaje, misleći na komunikacijsku tehnologiju NATO-a koja uvezuje avione, brodove i snage na terenu.

“Ovo omogućava da svi na ratištu imaju istu sliku”, dodaje.

Ako se radari AWACS za presretanje u zraku koje posjeduje NATO počnu koristiti u zračnom prostoru Rumunije, to bi moglo “pokriti” cijeli Krim, teritoriju za koju Ukrajina kaže da je želi opet vratiti, a izvještaji ukazuju da je Bijela kuća također spremna da razmotri pomoć Ukrajini.

Ukrajina želi novu tehnologiju

Ukrajina je izrazila želju za neke od najnaprednijih verzija F-16 aviona.

“Ako ih dobijemo, prednosti na terenu će biti neizmjerne… Ne radi se samo o F-16. Borbeni avioni četvrte generacije, to je ono što želimo”, rekao je Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova.

Poljska koja ima četvrtu generaciju aviona F-16 potvrdila je u ponedjeljak da je spremna poslati ih Ukrajini ako NATO to odobri.

Stručnjaci kažu da ovi avioni imaju “sofisticirane” kompjutere i moćne radare.

Na početku rata, ukrajinske zračne snage koristile su 50 borbenih aviona MiG-29 i 32 Sukhoi-27 aviona, ali su bili “nadvladani”, navodi se u nedavnom izvještaju britanskog instituta RUSI.

“Ruski avioni generalno mogu vidjeti i pucati dalje, dok su njihove kontramjere bile efikasne protiv ukrajinske municije zrak-zrak”, dodaje se.

Ruski gubici aviona o kojima se uveliko izvještavalo na početku rata prestali su dobijati toliku medijsku pažnju nakon što su ruske zračne snage počele koristiti zračnu odbranu te ometati ukrajinski radar i “loviti” ukrajinske protuzračne baterije.

Ukrajinski piloti su djelomično kompenzirali svoje nedostatke u broju i tehnologiji leteći ispod neprijateljskih radara, ali ograničenja ove taktike su bolno došla do izražaja prošlog oktobra kada su ruske rakete oborile ukrajinske Sukhoi-27 i Sukhoi-24 avione nakon što su izveli “skok”, kratki uzlet na veće visine kako bi pucali na dronove kamikaze i neprijateljsku zračnu odbranu.

Zapadni radari nisu uspjeli da uoče nadolazeće rakete, što je dovelo do sumnje da je Rusija možda počela da koristi svoje R-37M hipersonične rakete za koje se vjeruje da su ispaljene na više od 200 kilometara udaljenosti od Sukhoi-57, i to iz ruskog eksperimentalnog “nevidljivog” višenamjenskog borbenog aviona.

Protiv takve kombinacije oružja, čak i F-16 četvrte generacije ne mogu ništa, navode stručnjaci, ali to ukazuje na ukrajinsku potrebu za boljim avionima.

Da li se to može izvesti?

Avioni F-16 imaju jasne prednosti. To su borbeni avioni koji se najviše proizvode u svijetu, a mnogi se prebacuju u Evropu kako NATO članice prelaze na F-35.

Lockheed Martin, koji proizvodi F-16, rekao je za Financial Times da može povećati proizvodnju kako bi zamijenio avione koji se šalju u Ukrajinu.

Jedan od direktora kompanije, Frank St John, rekao je da će se “povećati proizvodnja F-16 aviona u Greenvilleu, Južna Karolina”, kako bi se nadoknadili oni koje bi neka zemlja odlučila da pošalje trećoj strani, da bi pomogle u konfliktu.

Ministar vanjskih poslova Nizozemske Wopke Hoekstra rekao je da “nema tabua” što se tiče opskrbe Ukrajine oružjem, a nedavni izvještaji ukazuju na to da je i Pentagon ozbiljno razmatrao slanje F-16.

Međutim, postoje praktične i simbolične zabrinutosti.

Treniranje ukrajinskih pilota da upravljaju F-16 avionima možda neće biti izvedeno tako da to ima utjecaj na rat u toku ove godine, navode stručnjaci.

“Visinomjer u zapadnim avionima je naprimjer u stopama. Sovjetski visinomjer je u metrima. To su dva različita načina razmišljanja”, kaže Papanikolaou.

“Trebat će mnogo mjeseci, i možda će njima morati pilotirati zapadni dobrovoljci veterani”, kaže Zikidis.

Dovođenje zapadnih pilota moglo bi dovesti do političkih komplikacija.

“Rusi će pokušati predstaviti da se NATO direktno miješa u ukrajinski rat, te će prijetiti nuklearnim ratom”, kaže Papanikolaou.

Ukrajina je navodno pripremila 50 pilota koji su učestvovali u zapadnim vojnim vježbama i mogu biti istrenirani u tri mjeseca. Američki kongresmen Adam Kinzinge predložio je zakon o treniranju ukrajinskih pilota i posade na F-15 i F-16 avionima, a taj prijedlog je odobren.

Simbolične brige tiču se gubitka aviona.

Zapadno oružje pokazalo se superiornijim od oružja iz sovjetske ere tokom rata u Ukrajini. Međutim, ruski razvoj hipersoničnih raketa mogao bi parirati F-16 avionima, prekidajući narativ o superiornosti NATO-a.

“To ima svoje rizike. Ako izgube F-16 to će biti velika priča. Sukhoi avioni padaju sa neba, ali to nije priča”, kaže Zikidis.

Možda zbog tih razloga postoji još zapadnih saveznika koji oklijevaju u slanju aviona.

Njemački kancelar Olaf Scholz, nakon što je pod pritiskom poslao tenkove Leopard 2 Ukrajini, rekao je da neće slati avione.

“I ranije sam veoma jasno ukazao na to da ne pričamo o borbenim avionima”, rekao je u Bundestagu ovog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera