Stoji li Izrael iza napada dronovima na vojnu lokaciju u Iranu?

Iranski šef diplomatije kritizirao je napad na tvornicu vojne opreme u blizini grada Isfahana kao kukavički i usmjeren na stvaranje nesigurnosti u zemlji.

Iranski državni mediji objavili su snimke na kojima se vidi bljesak na nebu i vozila hitne pomoći na mjestu događaja (Reuters)

Čini se da Izrael stoji iza napada dronom na tvornicu vojne opreme u Iranu, kažu zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država.

Iran je u nedjelju saopćio da je presreo bespilotne letjelice koje su gađale objekat u blizini grada Isfahana, dodajući da nema žrtava.

Obim štete nije mogao biti nezavisno utvrđen.

Iranski državni mediji objavili su snimke na kojima se vidi bljesak na nebu i vozila hitne pomoći na mjestu događaja, piše Al Jazeera English.

Izrael stoji iza napada dronom, prenio je Wall Street Journal (WSJ) neimenovane američke zvaničnike i ljude koji su upoznati s napadom.

Izraelske vlasti nisu odmah dale odgovor.

Jedan američki zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je za Reuters da se čini kako je Izrael umiješan.

Drugi američki zvaničnici odbili su komentirati događaj, osim da SAD nije igrao nikakvu ulogu.

‘Eksplozivna noć u Iranu…’

U međuvremenu je u Ukrajini, koja optužuje Iran da isporučuje stotine dronova Rusiji za napad na ciljeve u ukrajinskim gradovima, pomoćnik predsjednika Volodimira Zelenskog povezao incident direktno s tamošnjim ratom.

“Eksplozivna noć u Iranu… Upozorio sam te”, napisao je Mihail Podoljak na Twitteru.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian kritizirao je napad dronom kao “kukavički” i usmjeren na stvaranje “nesigurnosti” u zemlji.

Državna televizija je prenijela komentare zastupnika Hosseina Mirzaiea, koji je kazao kako postoje “snažne spekulacije” da Izrael stoji iza napada.

Iransko Ministarstvo odbrane nije komentiralo ko je izvršio napad.

Međutim, Iran je i ranije bio meta napada za koje se sumnjalo da ih je izveo Izrael, usljed rata iz sjene za bliskoistočnim suparnikom, nakon što je propao nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

U saopćenju Ministarstva odbrane opisano je da su tri bespilotne letjelice lansirane na postrojenje, od kojih su dvije uspješno oborene.

Izazovi u zemlji i inozemstvu

Treća letjelica je udarila u zgradu, uzrokujući “manju štetu” na njenom krovu i nije bilo ranjenih.

Tvornica u Isfahanu nalazi se 350 kilometara južno od glavnog grada Teherana.

Ministarstvo odbrane je lokaciju nazvalo “radionicom” bez detaljnijeg objašnjenja.

Tu se nalazi i velika zračna baza izgrađena za flotu američkih borbenih aviona F-14 i centar za istraživanje i proizvodnju nuklearnog goriva.

Kada je Amir-Abdollahian upitan hoće li to utjecati na nuklearni program zemlje, on je odgovorio: “Ovakvi potezi ne mogu utjecati na volju i namjere naših nuklearnih naučnika da postignu mirnu nuklearnu energiju.”

Iranska vlada suočava se s izazovima u zemlji i inozemstvu, budući da, od kolapsa nuklearnog sporazuma, njen nuklearni program ubrzano obogaćuje uranij do nivoa upotrebljivih za naoružanje.

U odvojenim incidentima u nedjelju – u jednoj rafineriji na sjeverozapadu zemlje izbio je požar, a u blizini se dogodio i zemljotres jačine 5,9 stepeni Richterove skale, pri čemu su tri osobe poginule.

Zastoj u nuklearnim pregovorima

Izrael je osumnjičen da je pokrenuo niz napada na Iran, uključujući u aprilu 2021. godine na njegovo podzemno nuklearno postrojenje Natanz ,koji je oštetio njegove centrifuge.

Iran je 2020. godine okrivio Izrael za sofisticirani napad u kojem je ubijen njegov vrhunski nuklearni naučnik.

Izraelski zvaničnici rijetko priznaju operacije koje izvode tajne vojne jedinice zemlje ili njena obavještajna agencija Mossad.

Pregovori između Irana i svjetskih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine u zastoju su od septembra.

Prema sporazumu, koji je Washington napustio 2018. godine pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, Teheran je pristao ograničiti nuklearni rad u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada