Komandant američke vojske naređuje svojim snagama da se pripreme za mogući rat 2025.

Vojni komandant američkih zračnih snaga očekuje da će Sjedinjene Američke Države (SAD) ući u rat s Kinom za dvije godine, navodi se u izvještaju koji je objavio Washington Post.

Minihan je u memorandumu potakao hiljade vojnika pod svojom komandom da se pripreme za rat na više nivoa (Društvene mreže)

Vojni komandant američkih zračnih snaga očekuje da će Sjedinjene Američke Države (SAD) ući u rat s Kinom za dvije godine, navodi se u izvještaju koji je objavio Washington Post.

List navodi da je general Michael Minihan, koji je na čelu Komande za zračnu mobilnost i nadzire flotu službe za prijevoz i punjenje gorivom u američkim zračnim snagama, savjetovao svojim snagama da ubrzaju pripreme za mogući vojni sukob. Kao argument za to navodi težnje kineskog predsjednika Xi Jinpinga i mogućnost da Amerikanci neće obratiti pažnju na to sve dok ne bude prekasno.

Prema Washington Postu, američki general je u memorandumu, koji je list opisao neobičnim, upozorio svoje snage, rekavši: ”Nadam se da griješim. Moj osjećaj mi govori da ćemo se boriti 2025. godine. (Kineski predsjednik) Xi je dobio treći mandat i imenovao svoje ratno vijeće u oktobru 2022. Predsjednički izbori u Tajvanu održat će se 2024. i dat će Xiju izgovor da to učini (pokrene rat).”

Minihan je u memorandumu istakao da će kineski predsjednik pronaći odgovarajuću priliku u predsjedničkim izborima u SAD-u, koji će se održati 2024. godine, jer će to omesti pažnju SAD-a. Naglašava da ova tri čimbenika: Xijevo Ratno vijeće, izbori u Tajvanu i zaokupljenost Amerikanaca predsjedničkim izborima, podupiru njegova očekivanja u vezi s izbijanjem rata između njegove zemlje i Kine 2025. godine.

Priprema za rat

Minihan je u memorandumu potakao hiljade vojnika pod svojom komandom da se pripreme za rat na više nivoa, savjetujući svim pripadnicima vojske da ”razmotre svoje privatne stvari” i da budu strožiji kada je u pitanju obuka.

Washington Post navodi da memorandum, čiji su detalji objavljeni u američkim medijima u petak, nosi datum 1. februara 2023. te da je podijeljen komandantima jedinica koji su podređeni generalu Minihanu.

List navodi da je glasnogovornica američkih zračnih snaga Hope Cronin potvrdila autentičnost dopisa. U izjavi podijeljenoj medijima, nakon što je dopis procurio, napisala je da se Minihanove direktive “nadovezuju na prošlogodišnje napore Komande zračne mobilnosti da se snage pripreme za (očekivani) sukob u budućnosti, u slučaju da odvraćanje ne uspije”.

Izvor: Agencije