IFRC: Svijet je ‘opasno nespreman’ za buduće pandemije

Svijet je ‘opasno nespreman’ za buduće pandemije, upozorila je Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC).

'Ako iskustvo s COVID-om 19 neće ubrzati naše korake prema pripravnosti, što hoće?', rekao je Jagan Chapagain, generalni sekretar IFRC-a (EPA)

Svijet je “opasno nespreman” za buduće pandemije, upozorila je Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u izvještaju u ponedjeljak koje poziva zemlje da ažuriraju svoje planove pripravnosti do kraja godine.

U izvještaju o svjetskim katastrofama za 2022, IFRC je upozorio da su “sve zemlje i dalje opasno nespremne za buduće epidemije” uprkos tome što je COVID-19 ubio više ljudi nego bilo koji potres, suša ili uragan u historiji, prenosi Hina.

“Iduća pandemija mogla bi biti iza ugla. Ako iskustvo s COVID-om 19 neće ubrzati naše korake prema pripravnosti, što hoće?”, rekao je Jagan Chapagain, generalni sekretar IFRC-a, najveće svjetske mreže za odgovor na katastrofe.

Bez izgovora

“Neće biti izgovora za nastavak nespremnosti nakon užasne tri godine”, dodao je.

Zemlje bi trebale preispitati svoje zakonodavstvo kako bi osigurale usklađenost s planovima pripravnosti za pandemiju do kraja 2023. i usvojiti novi ugovor i revidirane međunarodne zdravstvene propise do 2024. godine kako bi se više ulagalo u spremnost lokalnih zajednica, navodi se u izvještaju.

Preporuka je da zemlje povećaju izdvajanja za domaće zdravstvo za jedan posto bruto domaćeg proizvoda i da se na globalno finansiranje zdravstva izdvaja najmanje 15 milijardi dolara godišnje, što je Chapagain opisao “dobrim ulaganjem”.

“Važno je imati političke volje da se tome posvetimo. Ako je ima, moguće je”, rekao je.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada