Abbas traži od šefa CIA-e da SAD izvrši pritisak na Izrael

Čelnik CIA-e William Burns doputovao je u Izrael u jeku rastućih napetosti između Izraela i Palestinaca.

Mahmoud Abbas: Važno je hitno intervenisati i izvršiti pritisak na novu izraelsku vladu (EPA)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je od direktora CIA-e Williama Burnsa da izvrši pritisak na Izrael da prekine svoje “jednostrane” mjere protiv Palestinaca.

“Važno je hitno intervenisati da se izvrši pritisak na novu izraelsku vladu na čelu s Benjaminom Netanyahuom da prekine svoje jednostrane mjere i pridržava se potpisanih sporazuma”, prenosi zvanična palestinska novinska agencija WAFA Abbasovu izjavu.

Veoma je bitno vratiti politički kontekst zasnovan na međunarodnim rezolucijama kako bi se postigla sigurnost i stabilnost za sve u regiji, poručio je Abbas Burnsu tokom njihovog sastanka održanog u predsjedničkom sjedištu u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali, prenosi Fena pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju.

Abbas je također obavijestio Burnsa o najnovijim dešavanjima i nedavnim jačanjima napetosti na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu.

Prije sastanka s Abbasom, Burns je razgovarao sa čelnicima palestinskih sigurnosnih agencija na Zapadnoj obali.

Eskalacija krize

Čelnik CIA-e doputovao je u Izrael u četvrtak, u jeku rastućih napetosti između Izraela i Palestinaca na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu.

Od početka januara, napetost između Izraela i Palestinaca se rasplamsava. Izraelski vojnici su od 1. januara ubili 32 Palestinca, a desetke su ranili, sudeći prema podacima palestinskog ministarstva zdravstva.

Osam Izraelaca je ubijeno u petak u napadu iz vatrenog oružja u blizini sinagoge u naselju Neve Yaakov u Jerusalemu, dok su u drugom incidentu u gradu u subotu dvije osobe teško ranjene, javljaju izraelski mediji.

Izvor: Agencije