Izraelski šef diplomatije u martu na samitu s arapskim kolegama

Proširenje ‘Abrahamovih sporazuma’ na druge zemlje nije pitanje ‘ako’, već ‘kada’, rekao je šef izraelske diplomatije, Eli Cohen.

Pojedine arapske zemalja su se približile Izraelu nakon američkih diplomatskih napora (Reuters)

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen namjerava prisustvovati samitu sa kolegama iz arapskih zemalja koje su se približile Izraelu nakon američkih diplomatskih napora, iz kojih su 2020. proizašli takozvani Abrahamovi sporazumi.

Cohen, koji je stupio na dužnost prošle sedmice u sklopu nove desničarske koalicijske vlade premijera Benjamina Netanyahua, rekao je da će se samit održati u Maroku, najvjerovatnije u martu, prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

U priopćenju nisu imenovane druge zemlje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Izrael je ranije kao učesnike takozvanih Abrahamovih sporazuma, kojima je svrha normalizacija odnosa s Izraelom, spominjao Maroko, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Sudan.

“Proširenje sporazuma na druge zemlje nije pitanje ‘ako’, već ‘kada'”, kazao je Cohen, dodavši da su trgovinske veze s trenutnim partnerima 2022. donijele 2,85 milijardi dolara i dale “značajan doprinos sigurnosnoj i regionalnoj stabilnosti”.

Nada u uspostavljanje odnosa sa Rijadom

Netanyahu, koji je po šesti put postao premijer, izrazio je nadu da će se uspostaviti odnosi sa Saudijskom Arabijom, koja dijeli izraelsku zabrinutost u pogledu Irana.

No, Rijad nije pokazivao interes za normalizacijom odnosa nakon što nikakav napredak nije postignut po pitanju ostvarivanja palestinske državnosti.

Predstavnici ministarstava vanjskih poslova zemalja koje će učestvovati na samitu u martu sastat će se u Abu Dhabiju iduće sedmice, rekao je Cohen.

Izrael je prošlog marta na događaju nazvanom samit u Negevu ugostio šefove diplomacija UAE-a, Bahreina, Maroka i Egipta, kao i američkog državnog sekretara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada