Šahistkinja upozorena da se ne vraća u Iran nakon nastupa bez hidžaba

Sara Khadem je iz straha od povratka u Iran došla u Španiju, gdje će ubuduće živjeti.

Khadem je rangirana kao 804. u svijetu, prema stranici Međunarodnog šahovskog saveza (Reuters)

Iranska šahistkinja stigla je u utorak u Španiju nakon što je primila, prema njoj bliskom izvoru, upozorenja da se ne vraća u Iran zbog nastupa bez hidžaba na međunarodnom turniru u Kazahstanu.

Sara Khadem, rođena 1997. godine, učestvovala je na prošlosedmičnom FIDE Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu u Almatyju bez hidžaba – marame koja je obavezna prema strogom iranskom kodu oblačenja.

Izvor, koji nije želio biti imenovan zbog osjetljivosti teme, rekao je da je Khadem naknadno primila nekoliko telefonskih poziva u kojima su je pojedinci upozoravali da se ne vraća kući nakon turnira, dok su drugi govorili da se treba vratiti, obećavajući joj da će “riješiti njen problem”, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Izvor je također rekao da su rođaci i roditelji Sare Khadem, koji su u Iranu, također primili prijetnje.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom slučaja.

Khadem, koja je također poznata kao Sarasadat Khademalsharieh, stigla je u Španiju u utorak, rekao je izvor. Nije odgovorila na Reutersov upit za komentar.

‘Čuvali je tjelohranitelji’

Novine među kojima su Le Figaro i El Pais prošle sedmice su izvijestile da se Khadem neće vratiti u Iran te da će se preseliti u Španiju.

Zbog telefonskih poziva organizatori su odlučili omogućiti osiguranje u saradnji s kazahstanskom policijom, što je rezultiralo smještanjem četiri tjelohranitelja ispred njene sobe, rekao je izvor.

Khadem je rangirana kao 804. u svijetu, prema stranici Međunarodnog šahovskog saveza.

Iran je zahvaćen protestima protiv klerikalnog vodstva zemlje od sredine septembra, kada je 22-godišnja Iranka Mahsa Amini umrla nakon što ju je moralna policija pritvorila zbog “nepropisne odjeće”.

Zakoni koji nameću obavezno nošenje hidžaba postali su žarišna tačka protesta, s nizom sportistkinja koje su se natjecale u inozemstvu i koje su se pojavljivale bez pokrivala za glavu u javnosti.

Izvor: Agencije